Чорнична пора

На початку літа на тінистих полянах з’являються маленькі чорні намистинки ягід чорниці – лісових ласощів.

Молодильною ягодою називають чорницю лікарі. ЇЇ темно-сині плоди – найбільше джерело антоцианів, найсильніших з усіх природних антиоксидантів. Кажуть, що чорниця здатна навіть віддалити наближення старості.

Екстракт чорниці посилює вироблення в організмі дофаміну, речовини, яка регулює найважливіші процеси мозку. Дофамін – один з перших в ланцюжку процесів оновлення та омолодження клітин організму. Ягоди чорниці мають протидіабетичну, в’яжучу, сечогінну дію, понижують температуру тіла.

Відвар ягід чорниці, киселі та компоти як в’яжучий засіб корисні при розладах травлення у дітей. Тому варто влітку запастися цією ягодою на увесь рік.

Допомагають чорниці й при недокрів’ї, нічному нетриманні сечі та навіть при нирковокам’яній хворобі. Щоб зняти й полегшити біль при утворенні піску чи каменів у нирках, фітотерапевти рекомендують робити ванни з відвару однакової кількості вівсяної соломи та польового хвоща (50 г на відро окропу). Крім того, дуже корисно вживати при цьому чорницю.

Дуже помічним для хворих на діабет є відвар листя чорниці. Цей засіб діє на організм подібно до інсуліну.

Цікаво, що допомагають ягоди і при стоматиті, бо ж мають антисептичні властивості.

Фармакологічні дослідження довели, що ця лісова мешканка є відмінним засобом у відновленні зору, якщо пройти курс «чорницетерапії» влітку, можна значно покращити свій зір. Відомі випадки, коли в роки Другої світової льотчикам перед нічними польотами давали чорничний кисіль. Вживання цієї ягоди поліпшує кровообіг сітківки ока, загострює нічний зір.

Надзвичайно популярна ця ягода в народній медицині різних країн. Сухі плоди вживають при діареї, ревматизмі, гепатиті, свіжі – як дієтичний продукт при анемії, подагрі, жовчнокам’яній хворобі, жовтяниці, диспепсії, хронічному коліті. Зовні можна застосовувати цю рослинку при опіках, екземі, лускатому лишаї.

Чорничний чай

На 1 л води потрібно взяти 60 г листя чорниці, настояти 12 годин і проварити впродовж п’яти хвилин, напарити 1 год. Вживати такий лікувальний напій рекомендують по три четвертих склянки 5 разів на день, через 30 хв. до їди.

При діареї 1 повну чайну ложку суміші листків чорниці (15г), ягід чорниці (15г), кореневищ перстачу прямостоячого (20г) і квіток ромашки настоюють 6 год. У склянці холодної води, варять 5 хв. і випивають ковтками впродовж дня.

Настій з цілющої ягоди

Цей засіб допомагає тим, у кого хронічний коліт. Для приготування настою 2 столові ложки сухих ягід чорниці кип’ятять впродовж 20 хвилин у пів склянці води, додають 1 склянку червоного вина і кип’ятять 10 хвилин. Після проціджування та охолодження вживають настій по 1 столовій ложці тричі на день.

Підготувала Лілія БАСК