Основи раціонального харчування

Кафедра дитячих хвороб з дитячою хірургією

Відповідальний за впровадження – доц. Шульгай Л.М.

Нутріціологія – наука, що вивчає харчування, харчові продукти, харчові речовини та інші компоненти, що містяться у продуктах, їх вплив і взаємодію, норми споживання, засвоєння, втрати та виведення з організму, їх вплив на різні види обміну речовин і значення у підтримці здоров’я або виникненні захворювань. Нутріціологія вивчає також найбільш важливий етап перетравлення їжі, тобто її засвоєння – асиміляцію – клітинами організму. Ця наука швидко розвивається. Вона має значення для кожного з нас, котрі живуть зараз, та тих, хто ще не народився. Харчування, як і повітря, здається природною та невід’ємною умовою життя. Помилки у харчуванні зв’язані з нестачею або надлишком окремих компонентів.
Порушення режиму прийому їжі також виявляє негативний вплив на організм і викликає зміни в діяльності окремих його систем. Вони згодом поступово накопичуються, що призводить до порушення фізіологічної рівноваги в організмі і виникненню хвороб, в основі розвитку яких є харчовий (аліментарний) фактор. Результати широкомасштабних обстежень населення свідчать про те, що вкрай недостатнім є рівень вживання вітамінів (особливо С, В1, В2, В6, фолієвої кислоти, β-каротина) та мінеральних речовин (Ферум, Йод, Кальцій). Недостатнє вживання вітамінів знижує фізичну та розумову працездатність, стійкість до захворювань, стресів, скорочує термін активної
працездатності, підвищує ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань. Недостатнє вживання макро- та мікронутрієнтів у дитячому та юнацькому віці негативно впливає на фізичний розвиток, успішність, захворюваність, сприяє розвитку порушень обміну речовин, хронічних захворювань, тобто порушує формування здорового покоління.
Отриманні знання дозволять майбутнім спеціалістам кваліфіковано вирішувати питання щодо організації харчування дітей в сучасних умовах.