Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини 

Кафедра первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики сімейної медицини

Відповідальний за впровадження: доц. Корильчук Н.І.

Дієтологія – це багатогранна наука, яка включає різні напрямки: раціональне харчування, превентивне та дієтичне харчування, нутриціологію. Головним завданням лікаря, що володітиме навиками та знаннями дієтолога є індивідуалізований підхід до стану
здоров’я кожного конкретного пацієнта, підбір ефективного, правильного та збалансованого харчування, яке дозволить покращити загальний стан здоров’я пацієнта та сприятиме лікуванню захворювань різних систем. Такий фахівець, буде вести також і просвітницьку роботу, щодо ознайомлення населення з головними засадами здорового харчування.
Вивчення такої дисципліни систематизує і покращить знання та уміння:
– з принципів дієтології і нутриціології;
– з використання методів опитування та анкетування щодо харчування;
– з основ харчування та типології харчової поведінки;
– з гігієнічних основ раціонального харчування, концепцій сучасної гігієни харчування та дієтології, принципів та етапів побудови
раціонального харчування;
– з вимог до раціонального харчування з урахуванням віку, статі, соціальних аспектів, особливостей трудової діяльності та режиму
рухової активності;
– з визначення та врахування особливостей використання різних за складом продуктів, з врахуванням макро- та мікронутрієнтів для
раціонального харчування;
– з використання біологічно активних добавок;
– з дієтології у спорті;
– з репродуктивної дієтології;
– з дієтичних традицій в світі тощо.
На заняттях будуть розглянуті ряд питань:
– Склад тіла людини і його біологічні параметри. Ожиріння і методи оцінки маси тіла. Біоімпедансний аналіз складу тіла людини.
– Основи і принципи правильного збалансованого харчування. Травна система та робота шлунково-кишкового тракту.

– Кількісний та якісний склад їжі. Продуктова піраміда. Харчова цінність харчових продуктів: білки жири вуглеводи.
– Роль вітамінів і мікроелементів для захисту організму. Скільки нам необхідно вітамінів? Роль жирів у виникненні зайвої ваги.
– Глікемічний індекс і гликемічне навантаження. Цукрозамінники. Користь і шкода.
– Харчування вагітних, породіль і жінок, що годують. Харчування людей похилого віку.
– Лікувальне харчування при різних захворюваннях. Принципи лікувального харчування та характеристика основних лікувальних дієт.
– Моно-дієти і розвантажувальні дні. Роздільне харчування. Складання програм ефективного схуднення і рецепти приготування. Як правильно вибирати продукти і їх приготувати
– Консультування пацієнта щодо харчування. Перша зустріч, робота за програмою зниження ваги. Типова особистість з розладами харчування на прийомі у лікаря. Мотивація. Дисципліна. Здорові харчові звички.
– Норми харчової поведінки. Вплив середовища на формування харчових звичок.
– Сучасний погляд на дієти, причини ожиріння. Переконання соціуму і дослідження, про які не прийнято говорити в дієтології.
– Образ тіла. Його зв`язок з розладом харчової поведінки. Емоційне харчування, як основна причина зайвої ваги. Компульсивне та
екстернальне харчування. Орторексія. Синдром нічної їжі. Зв`язок розладів харчової поведінки і психосоматичних захворювань.
– Спортивне харчування. Класифікація добавок і їх застосування при зниженні і наборі ваги.
– Анорексія. Булімія. Що спільного, чим вони відрізняються. Дефіцит маси тіла. Причини і правильний набір ваги.

Ці знання, в сукупності, дозволять нашим студентам закінчити університет фахівцями високого рівня та стати конкурентоспроможними на
ринку праці.