Як рятуватися від спеки

Нинішнє літо прийшло до нас не лише спекотним, але й дуже вологим. Чергування спеки та гроз створює важкий клімат, особливо для тих людей, які мають проблеми із серцем, яке у спеку потерпає від додаткового навантаження. Судини розширюються, тиск падає, потреба всіх тканин організму в кисні збільшується й серцево-судинна система змушена працювати в аварійному режимі тривалий час. Якщо нічна температура висока, а повітря задушливе, то серцево-судинна система не може відпочити навіть уночі. Як вберегтися від перегрівання та які продукти краще вживати під час спеки, з’ясовували у фахівців.

Як запобігти погіршенню та розвитку теплового удару

– Цього літа відчуваємо прояви зміни клімату на собі, як ніколи раніше. За словами експертів це літо, ймовірно, стане одним з найспекотніших за всю історію спостережень, але воно також може бути одним з найхолодніших літ у майбутньому, – каже Антоніна Черватюк, асистентка кафедри екстреної та симуляційної медицини Тернопільського національного медичного університету, лікарка медицини невідкладних станів, загальної практики-сімейної медицини. – Наразі в усіх регіонах спостерігається збільшення звернень людей до медиків після перебування на сонці чи на вулиці, що пов’язане з перегріванням. Особливо високому ризику негативних наслідків сильної спеки піддаються ті, хто працює на відкритому повітрі чи має хронічні захворювання, а також вагітні, діти, люди похилого віку. Метеорологи наголошують, що екстремальна спека спричиняє найбільшу смертність серед усіх екстремальних погодних умов. Від перегрівання є два основних способи захисту. Перший – розширення судин, що перерозподіляє кровотік до шкіри, щоб передати тепло в навколишнє середовище. Другим є потовиділення. Адже коли ми пітніємо, піт випаровується та охолоджує нашу шкіру, а отже, й відповідно й кров, що знаходиться під шкірою. Ця більш прохолодна кров надходить до органів, допомагаючи їм регулювати температуру. Однак ці механізми охолодження не всесильні. Вологість повітря може перешкоджати охолодженню, розширення судин посилює навантаження на серце, одночасно зни- жуючи артеріальний тиск. Серце має працювати ще сильніше та швидше, що може бути небезпечним для тих, хто має проблеми із серцево-судинною системою, а надмірне потовиділення, особливо без перерви, може призвести до зневоднення та порушення балансу електролітів, тобто солей та мінералів у крові, що водночас зменшує об’єм крові, а отже, й артеріальний тиск, що ще більше посилює навантаження на серце.

Сильна спека та знижена терморегуляція можуть загрожувати тепловим виснаженням, яке проявляється підвищенням температури тіла до 40°C. Головні симптоми – головний біль, спрага, запаморочення, слабкість, короткочасна втрата свідомості та блювання. Це супроводжується дегідратацією та рясним потовиділенням, а також тахікардією й зниженням артеріального тиску. Щоб запобігти погіршенню та розвитку теплового удару, Антоніна Черватюк радить перенести людину в прохолодніше місце, покласти її та трохи підняти їй ноги, зняти тісний одяг, попросити випити охолоджені напої без кофеїну. Охолодити людину можна обприскуючи чи обтираючи прохолодною водою та обмахуючи віялом, продовжувати спостерігати за людиною. Якщо ж не встигли запобігти погіршенню, температура тіла може перетнути позначку 40°C і може настати тепловий удар – найтяжчий прояв перегрівання, коли потрібно надавати екстрену медичну допомогу, тому потрібно викликати «швидку». На цьому етапі організм більше не може регулювати температуру самостійно. Цей стан життєзагрозливий, адже артеріальний тиск знижується й як наслідок – органи не отримують достатньо кисню з кровообігу, що спричиняє в тому числі, пошкодження мозку. Висока температура тіла також може призвести до загибелі клітин, що призводить до органної недостатності, в тому числі ниркової недостатності. Навіть клітини стінок кишківника можуть руйнуватися, пропускаючи бактерії в кровотік. Тепловий удар може призвести до постійної інвалідності або смерті, якщо його не лікувати. Симптомами теплового удару, крім високої температури тіла (40,5°C і більше), є зміни психічного стану або поведінки, такі, як збудження, невиразне мовлення, сплутана свідомість чи непритомність. Шкіра стає гарячою та почервонілою, виникає головний біль, нудота, блювання, прискорене дихання та пульс, можливі судоми й кома. При тепловому ударі потрібно охолодити людину будь-яким доступним методом, наприклад, помістити її в прохолодну ванну чи під прохолодний душ, обприскати чи хоча б протерти обличчя прохолодною водою, розташувати пакети з льодом чи прохолодні рушники на шию, пахви та пахвинну ділянку, накрити людину прохолодними вологими простирадлами, лише не використовуйте накривання грубими тканинами, бо це, навпаки, може утримувати тепло та нівелювати охолодження шляхом випаровування. При блюванні необхідно захистити дихальні шляхи та повернути людину на бік. Якщо постраждалий притомний, то запропонувати йому випити прохолодний напій без алкоголю та кофеїну. Якщо все ж трапилася зупинка кровообігу, тобто людина без свідомості та не дихає ефективно, необхідно проводити серцево-легеневу реанімацію.

Перегрівання (гіпертермія) не є синонімом лихоманки, зауважує Антоніна Черватюк. На відміну від перегрівання, лихоманка виникає через вплив цитокінів на центр терморегуляції, наприклад, під час запалення, і регулюється на рівні гіпоталамусу. Лише у випадку лихоманки доцільно застосовувати жарознижувальні препарати, а от при перегріванні вони не принесуть жодної користі для зниження температури тіла. Лікування перегрівання насамперед спрямоване на швидке зниження температури тіла. Найкраще лікування – це профілактика, тому за можливості перебувайте в прохолодному середовищі, вживайте велику кількість води, уникайте кофеїну та напоїв з високим вмістом цукру, а також робіть регулярні перерви під час фізичних навантажень та загалом бережіть себе.

Не варто їсти те, що навантажує органи травлення

Відома вітчизняна дієтологиня Оксана Скиталінська за спеки радить вживати прохолодні напої, а до води додавати трішки солі, особливо за рясного потовиділення. Можна пити Миргородську воду – там сіль. Вода Бон-Буассон має високий рН, тому теж помічна, бо сприяє швидкій гідратації клітин. Чи можна за спеки вживати гарячий чай, часто запитують люди? Так, можна, стверджує дієтологиня, бо він допомагає швидше пітніти й таким чином знижувати температуру тіла. Склянка зеленого чи чорного буде в поміч, у кожному своя користь. Щодо харчування, то краще їсти страви, які швидко засвоюються, на які організму не треба витрачати зусилля та багато травних ферментів. Тут найкраще згодяться овочеві холодні супи – гаспачо з помідорів, холодник, можна без м’яса, але більше варених яєць або трохи вареного дрібно порізаного м’яса, овочеві холодні супи – буряковий чи з різних овочів. Коли спека, зауважує пані Скиталінська, не варто їсти те, що навантажує органи травлення – шлунок, кишківник, підшлункову залозу й печінку: смажені пиріжки, чебуреки, пампухи, смажене м’ясо, рибу, жирне, тістечка з кремами, наваристі бульйони, холодці. Бо така їжа погіршує перерозподіл крові та забирає її від шкіри, капілярів, які здійснюють терморегуляцію (потіння) й спрямовують на травлення. Додатково фахівчиня радить приймати препарати калію та магнію, бо під час високих температур вони втрачаються, що може дати слабкість. Можна у піґулках або ж добавках. Багато калію в овочевому відварі: просто відваріть картоплю, а воду не виливайте. Можна їсти охолоджену запечену картоплю, яка містить теж калій. Ідеальний режим харчування – ранок і вечір, коли прохолодно. Вдень пийте воду, морс, айран, їжте овочі та фрукти, овочеві пюре, охолоджені рагу. Обов’язково треба вживати «протизапальні» фрукти та овочі – ягоди, зелень і хрестоцвіті (салат з капусти або руколи), бо у стресі, а спека – це стрес, організм має нижчу опірність інфекціям. А от від магазинних солодощів варто відмовитися. Торти, випічку, тістечка – поєднання великої кількості нездорових цукрів і насичених жирів, а також трансжирів погано впливають на роботу печінки, мозку, розбалансовують обмін речовин. Чи можна морозиво? Так, але фруктовий лід.

Також дієтологиня радить дотримуватися таких простих правил гігієни, як миття рук перед кожним прийомом їжі, аби уникнути літніх харчових отруєнь, що можуть спричинити важкий стан. Так само не забувати мити всі фрукти, овочі та ягоди. Не припиняйте фізичних навантажень, вони допомагають адаптуватися. Але якщо це не спортзала, де є кондиціонер, то прості вранішні прогулянки, там, де є тінь, гуляти й у вечері. Для регідратації вона пропонує електролітний розчин Регідрон, кілька ковтків якого можна зробити протягом дня або приготувати самим.

Рецепт електролітного напою:

– 1 склянка апельсинового соку (джерело цукрів і калію);

– 1/2 чайної ложки солі;

– 1 чайна ложка питної соди.

Це розчин розводять водою до 1 літра.

Пити по пів чи одній склянці протягом дня.

Літні напої допоможуть

В азійських країнах здавна у спеку п’ють гарячий свіжозаварений чай, обов’язково зелений. Адже він містить так звані «холодні» елементи, які знижують температуру тіла. Активізуються ці елементи якраз тоді, коли чай саме гарячий. Але дієтологи рекомендують випивати не більше двох горняток зеленого чаю на день, тому що в ньому міститься танін, який має здатність подразнювати стінки шлунка. Гарячий чорний чай не так добре втамовує спрагу. Зелений чай рекомендують пити без цукру. Спрагу також добре втамовує мінеральна вода. При цьому дієтологи радять вибирати воду з мінімальним вмістом мінеральних речовин – така вода краще засвоюється й не спричиняє набряклості. Журавлинний морс не лише втамовує спрагу, а й запобігає захворюванням ясен, допомагає впоратися з інфекціями сечовивідних шляхів. Серед несолодких соків, які краще пити у спекотний літній день, лідирує томатний сік. Він добрий ще й тим, що втамовує і спрагу, і голод.

Лариса ЛУКАЩУК