«Екзотичне» захоплення отоларинголога

«Першу каву ми неправильно обсмажили й вона вийшла гірка», – розповідає лікар-отоларинголог Андрій Ковалик. Вдома має кілька кавових дерев. Вони усі ростуть як вазони.

Андрій КОВАЛИК – лікар-отоларинголог на тлі кавового дерева

– Кавове дерево за кілька років виростає до 1,5 метра, – розповідає Андрій Ковалик. – Розмножувати її можна свіжими зернами чи шматками гілок, що залишилися від обрізки. Але треба врахувати, що саме зернятко сходить майже місяць. Молодий саджанець у перший рік росте повільно, до 10-15 сантиметрів. Далі залежить від догляду.

Кавове дерево цвіте здебільшого навесні, але може влітку й восени, білими квітами, їх аромат чимось схожий на кликічку. Стиглі ягоди – темно-червоні, схожі на черешню. Мають по двоє зернят, їх вилущують і обсмажують. Зі зрілого дерева можна зібрати майже 1,5 кілограма зерен. Виходить кава міцніша за куповану. Коли кавовий кущ стане великий, треба підрізати, щоб на гілці залишилися лише чотири пари листків.

Андрій розповідає, що одного року стався прецедент. Кіт заліз на кавове деревце й погриз його. Екзота так і не вдалося врятувати. Тепер стараємося тварину не пускати до веранди, де ростуть деревця, щоб ще раз не нашкодила.

Загалом вирощуванням екзотичних дерев займається майже 20 років. Це спільне захоплення його та батька, який теж, до речі лікар-отоларинголог, професор Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського.

– Що в нас удома лише не росло, – каже Андрій Ковалик, – лимони, цитрони, мандарини, гранат, банан, кавове дерево, фейхоа, ананаси, грейпфрут, кінкан, кумкват. Радіємо кожному цвіту й невеличкому домашньому врожаю. Товариш батька захоплюється екзотами, то переважно всі рослини від нього. Зараз плодоносять лимони та кавове дерево. Домашні лимони у нас великоплідні. Вага одного лимона може сягати й півкілограма. Вони дещо інші на смак, аніж ті, що продають у крамницях. А цвіт його як пахне! Цікаво, що лимони, висаджені з кістки, плодоносити починають аж через 10-12 років, щеплені набагато раніше. Лимони у догляді непримхливі. Їх достатньо раз на тиждень підливати літньої пори, а взимку лише раз на місяць. Перед поливом обов’язково підігріваю воду. Лимони люблять тепло. А от прямого сонячного проміння не люблять. Щоб лимонні дерева краще росли, раз на місяць ґрунт підживлюю попелом, розведеним водою. Цікавий факт: лимони, якщо їх не зривати, можуть висіти на дереві три роки. Достиглий фрукт навесні знову зеленіє, шкірка його товстішає, а восени знову жовтіє. І так безперервно.

Цей ось підвид цитрусових називається кумкват – показує фото. Рослина невибаглива, добре приживається вдома. Сирі фрукти можна їсти разом зі шкіркою, вони кислуваті на смак. І якщо банани плодоносять раз на два роки, то кумкватом можна насолоджуватися цілий рік.

– Наші екзоти – це так, захоплення, – зізнається Андрій Ковалик. – Ми з батьком ніколи не ставили за мету вирощувати їх у великих обсягах. Навіть інколи шкода фрукти з деревець зривати. Хочеться, щоб вони якнайдовше тішили око. Коли ж деревець стає забагато – роздаровуємо друзям. Є люди, які вирощують заморські деревця в теплицях. Але це вже промислові масштаби. У нас вони всі ростуть на веранді, у горщиках, більше як вазони.

Мар’яна СУСІДКО