Узимку, коли увесь організм зазнає світлового голоду, піддається впливу вологи та холоду, особливої підтримки потребує головний наш двигун – серце. Як зміцнити його народними засобами, продуктами харчування, дізнавалася в доцентки кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги нашого університету, лікарки-кардіологині Оксани СИДОРЕНКО.
За версією китайської медицини, серце відає кров’ю – головним носієм біологічної енергії та керує судинами. Цікаво, що серце в китайській медицині називають «імператором тіла», який керує життєвою енергією Ци та є джерелом вироблення захисної енергії всього організму, тобто імунітету. Що ж каже з цього приводу ортодоксальна медицина?
– Офіційна медицина стверджує практично те ж саме – від нормальної роботи серця залежать усі фізіологічні функції нашого організму, – каже Оксана Сидоренко. – Про недостатню роботу (енергетику) серця свідчить сезонний розлад, який, власне, й розпочинається з настанням зими. Його ознаки – тривожність, загальна слабкість, швидка втомлюваність, депресія або апатія, лінощі. Це призводить до зниження рухової активності, погіршення слуху та зору, збільшення ризику загострення хронічних захворювань. Часто цей стан супроводжується зниженням апетиту або ж навпаки – його підвищенням.
Щоб прожити зиму без захворювань, потрібно забезпечити оптимальні умови нормальної діяльності серцево-судинної системи, радить лікар. Якщо вживати корисну для серця їжу, більше рухатися, залучити фітотерапію, можна значно зменшити й приймання медичних препаратів. Споживаємо «теплі» продукти – цільнозернові крупи, бобові, коренеплоди, червоне вино, червоне м’ясо, яйця тощо. Збагачуємо раціон прянощами, що підтримують роботу серця. Це – гвоздика, ваніль, шафран, імбир, кориця. Ще одна порада для усіх – не досолюйте страви, адже сіль спричиняє затримку рідини та зміни судин, особливо це стосується людей, які ведуть малорухливий спосіб життя та мають проблеми з тиском. Краще обмежити вживання й вуглеводів – цукру, макаронів, картоплі. Частіше готуйте гречану кашу, бо в ній є велика кількість рутину та аскорбінової кислоти, які мають протиатеросклеротичні властивості, відмовтеся від тваринних жирів. Віддавайте перевагу рослинній їжі, овочам, фруктам. Надзвичайно корисні столові буряки, морква та білоголова капуста. Вживати їх можна в будь-якому вигляді – як салати, відварювати, тушкувати, додавати в супи, борщ. Столовий буряк містить речовини, які зменшують кількість холестерину в крові, морква – вітаміни А і Е, які регулюють обмін речовин та є природними антиоксидантами, тобто знижують утворення в організмі так званих вільних радикалів, що виявляють токсичну дію. У білоголовій капусті містяться в оптимальному співвідношенні кальцій та фосфор, які покращують обмін речовин і постачання кисню до серця. Капуста також має властивість адсорбувати токсичні речовини, що утворюються в кишківнику (вона є своєрідним оздоровлювальним чинником для всього організму). Вживайте обов’язково кисломолочні продукти (молоко, кефір, сир), адже кальцій, що міститься в них, допомагає нашому серцю краще працювати. Людям із серцевими хворобами важливо їсти морську рибу, яка містить ненасичені жирні кислоти, зокрема омега-3, що знижують рівень холестерину в крові. Корисно також їсти тушковану моркву з курагою і коренем петрушки: на одну морквину беруть пів склянки кураги і 1 ст. л подрібненого кореня петрушки. Тушкують 5-7 хв. Бажано їсти це до обіду.
У харчовий раціон варто частіше вводити на сніданок пшоняні каші. Відомо, що пшоно багате на калій, вітамін РР. Крім того, що чудово зміцнює кістки, нормалізує тиск, очищає нирки, пшоно оздоровлює серце.
До того ж варто звернути увагу на надмірну масу тіла – зайві кілограми шкодять серцю, а от розвантажувальна дієта піде лише на користь. Про це знали й наші предки.
Дуже важливо дотримуватися правильного рухового режиму. Незважаючи на всі примхи погоди – від морозу до сльоти та крижаного дощу – намагайтеся щодня проводити на вулиці не менше години. Краще, якщо це буде піша або лижна прогулянка в парку, але згодиться й шлях на роботу та додому, вигулювання собаки тощо.
Особливо слід цінувати сонячні дні – такі нечасті цієї пори року. Намагайтеся якнайбільше проводити їх поза домом. Прогулянка на зимовому сонці дасть змогу отримати потрібну добову дозу вітаміну D, не кажучи вже про гарний настрій та заряд бадьорості. Вдома також час не варто гаяти. Вмикайте приємну для себе музику й рухайтеся так, як «тіло попросить».
Якщо дотримуватися цих рекомендацій щодо харчування та фізичного навантаження, можна зменшити ризик виникнення хвороби серця наполовину.
Лариса ЛУКАЩУК