Калорійний аґрус

Жменька ягід аґрусу на день поліпшує склад крові, запобігає атеросклерозу, підвищує імунітет і допомагає тим, у кого проблеми з кишково-шлунковим трактом.

Жодна ягідна культура не має такого кольорового розмаїття, як аґрус. Його плоди бувають білими, світло-зеленими, темно-зеленими, світло- червоними, темно-червоними, темно-вишневими.

У листі аґрусу виявлені органічні кислоти: яблучна, лимонна, янтарна, винна; катехини, флавоноїди; у плодах – 9,9% вуглеводів (з них 4,4% глюкози, 0,6 – сахарози, 2 – клітковини, 0,7% пектинових речовин), 85 – води, 0,7% білка. Загальна кількість органічних кислот у плодах досягає 2%. У 100 г ягід міститься натрію – 23 мг%,     калію – 260мг%, кальцію – 22мг%, магнію – 9 мг%, фосфору – 28мг% та заліза – 1,6 мг%.

За кількістю вітамінів плоди аґрусу також займають не останнє місце. У ньому і аскорбінова кислота, і провітамін А (каротин), токоферол, вітаміни В1, В2, РР піридоксин. Насіння містить до 20% жирної олії. За вмістом корисних речовин аґрус не поступається більшості садових ягід. Так, у 100 грамах понад 50 міліграмів вітаміну С.

Плоди аґрусу їстівні у свіжому вигляді, їх використовують для приготування варення, желе, мармеладу, цукатів, соків і соусів. З незрілих плодів готують компоти.

Для медичних потреб заготовляють плоди, які мiстять цукор (глюкозу, фруктозу, сахарозу), вiтамiни, органiчнi кислоти, флавоноїди, макро- та мiкроелементи, фенольнi сполуки. Галеновi препарати аґрусу звичайного мають жовчогiннi, сечогiннi та послаблюючi властивостi. У народнiй медицинi застосовують при гiпертонiї, атеросклерозi, набряках, холециститах, гепатитах, захворюваннях нирок i сечового мiхура, ожирiннi. У лiтературi є данi про те, що споживання плодiв аґрусу запобiгає утворенню пухлин. Застосовують всередину свiжi плоди цієї ягоди по 100 г тричі на день, сік плодiв аґрусу – по 30 мл тричі на день.

Аґрус виводить токсичні з‘єднання, зокрема радіоактивні. Проте хворим, які потерпають від виразки шлунка у стадії загострення або ентериту, аґрус доводиться обмежувати або не споживати взагалі через велику кількість клітковини та органічних кислот.

Завдяки високому вмісту пектинів (0,5-0,85%) аґрус володіє здатністю зв‘язувати в кишківнику людини важкі метали. Згодом вони виводяться з організму. Це цілюща якість аґрусу розповсюджується і на радіонукліди: стронцій та кобальт. От чому цю ягоду й сік з неї особливо рекомендують людям шкідливих професій і мешканцям Чорнобильської зони.

Слід пам‘ятати, що ягоди протипоказані при діабеті, адже містять багато цукрів.