Кунжут або ж сезам має багатий склад. Він містить вітаміни А, групи В, С, Е, Н, РР, а також цілу низку важливих мікроелементів: залізо, фосфор, кальцій, калій, магній, цинк тощо.
60% насіння складає цінна кунжутна олія. Цілющою її роблять органічні кислоти, токофероли, тригліцерини та інші суперкорисні речі.
Захищає від пухлин. У кунжуті міститься цінна речовина – сезамін (звідси ще одна його назва – сезам). Це потужний антиоксидант, який при регулярному вживанні запобігає появі онкологічних процесів в організмі. А додатково ще й виводить холестерин і зміцнює нігтьову пластину.
Корисний для жіночого здоров‘я. Кунжут – це справжня знахідка для жінок, які хочуть підвищити своє лібідо. Справа в тому, що це насіння містить фітоестрогени – рослинні замінники жіночих гормонів.
Джерело кальцію. Щоб цілком задовольнити добову потребу в кальції, достатньо 100 грамів кунжуту. До того ж кальцій з нього засвоюється краще, ніж з молока. Якщо дбаєте про здоров‘я своїх кісток і суглобів – додайте сезам до раціону.
Зменшує апетит. Осіння депресія змушує вас весь час щось жувати? Спробуйте з‘їсти трохи кунжуту. Він містить речовини, які зменшують рівень гормону голоду в організмі. У результаті – наїдатиметеся меншою кількістю їжі й довше відчуватимете ситість.
Для дихальної системи. Кунжут дуже корисний для наших легенів, адже має спазмолітичну та протизапальну дію. Звісно ж, традиційного лікування він не замінить, проте може стати корисним доповненням раціону при кашлі, бронхіальній астмі та пневмонії.
Активізує роботу мозку. Варто частіше їсти кунжут у період підвищених розумових навантажень. Він активізує роботу мозку, підвищує концентрацію увагу та бореться з безсонням.
Кому не можна кунжут? Він майже не має протипоказань, утім, з обережністю його варто вживати людям з певними проблемами. Йдеться про індивідуальну непереносимість, сечокам‘яну хворобу та проблеми зі згортанням крові.