Нутриціологія: модний тренд чи наука?

Нещодавно в нашому університеті запровадили новий курс – «нутріціологія». Про те, як і для чого ввели таку інновацію, розпитували в доцентки кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою, кандидатки фармацевтичних наук Альони САВИЧ

– Пані Альоно, розкажіть, будь ласка, що таке нутриціологія?

– Нутриціологія – це наука про харчування, яка вивчає поживні речовини (нутрієнти) та інші компоненти, що містяться в продуктах харчування, їх вплив на організм та особливості взаємодії між собою. Основним завданням нутриціології є забезпечення раціонального (правильного) харчування, що є основою здоров’я та краси. Важливо розуміти, що зовнішній вигляд і внутрішній фізіологічний стан нашого організму більшою мірою залежить від нашого харчування, адже ще Гіппократ, давньогрецький лікар і філософ, казав: «Ми – те, що ми їмо».

Альона САВИЧ, доцентка кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою ТНМУ

– Як ви прийшли в цю науку?

– За спеціальністю я – клінічна провізорка, а ще – кандидатка фармацевтичних наук, доцентка кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського. Завжди цікавилася засадами здорового способу життя, багато читала та слухала лекції про здорове харчування. Крім цього, пройшла курси нутриціологів від Асоціації дієтологів України. Це дало мені необхідні знання та навички, з якими хотіла поділитися зі студентами. Так, за сприянням професорки Світлани Михайлівни Марчишин на кафедрі фармакогнозії з медичною ботанікою з’явився курс нутриціології з циклу вибіркових дисциплін, який я читаю.

– Хто вивчає дисципліну «Нутриціологія» та які знання вона дає для майбутніх фахівців?

– Уже два роки поспіль нутриціологію викладаємо для студентів фармацевтичного факультету денної та заочної форми навчання, а також для студентів іноземного факультету. На практичних заняттях вивчаємо принципи здорового харчування, ознайомлюємося з різними групами дієтичних добавок, функціональними та спеціальними харчовими продуктами, які використовують для корекції певних хворобливих станів організму, а також вчимося складати раціон харчування для хворих з аліментарними захворюваннями, такими, як цукровий діабет, ожиріння, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, гастрит, панкреатит, анемія та інші. Ця дисципліна користується неабияким попитом серед наших студентів, адже дає їм необхідні знання як для професійної діяльності, так і для особистого життя.

– Скажіть, будь ласка, чим на вашу думку, нутриціологія заслужила таку популярність?

– Нині нутриціологію можна назвати трендом, адже бути здоровим і гарним зараз модно. Молоді люди хочуть бути привабливими, мати здорову шкіру, розкішне волосся, міцні нігті, красиву фігуру. Всього цього можна досягнути за допомогою правильного збалансованого харчування, що буде містити всі необхідні для організму макро- та мікронутрієнти. З віком починаємо дедалі більше турбуватися про власне здоров’я. Це змушує людей ретельніше обирати продукти харчування та їх поєднання. За статистикою, в Україні дві третини всіх хвороб є наслідком неправильного харчування. Саме тому все, що пов’язане з нутриціологією, набуває нечуваної популярності в людей чи не всіх вікових категорій.

– Які поради із збалансованого харчування можете дати?

– Найперше, потрібно, аби у вашому раціоні не було шкідливої їжі. Це – білий цукор і продукти, що його містять, вироби з борошна вищого ґатунку, фастфуд, напівфабрикати, ковбасні вироби, копченості, консервації, майонези, кетчупи, солодкі газовані напої, соки, алкоголь. При виборі продуктів харчування варто віддати перевагу натуральним продуктам, що не піддавалися переробці: м’ясу, молочним продуктам, овочам, фруктам, зелені, кашам. Однією з найважливіших засад збалансованого харчування є те, що раціон має бути багатим і різноманітним, аби мати змогу забезпечити всі потреби організму в білках, жирах, вуглеводах і мікронутрієнтах. Не менш важливим є об’єм їжі, яку споживаємо. Для кожної людини він різний і залежить від багатьох чинників, проте важливо пам’ятати, що енергетична цінність (ккал) повинна відповідати енергетичним витратам організму. Це стосується людей з нормальною масою тіла. Коли мовимо про людей з надмірною вагою, то варто створити невеликий дефіцит спожитих калорій, так організм почне брати енергію з розщеплення жирової клітковини. І звичайно, потрібно дотримуватися режиму харчування: їсти в один і той самий час, не переїдати, не їсти за 2-3 години перед сном і споживати достатню кількість води.

– Ці поради є універсальними для всіх?

– Це загальні принципи здорового харчування. Проте кожний організм має свої особливості: вік, стать, хронічні захворювання, особливості метаболізму, стан ендокринної системи, наявність шкідливих звичок, фізична активність і т. д. Саме тому підхід до системи харчування має бути індивідуальним у кожному випадку. Якщо в людини є харчові порушення або аліментарні захворювання (це захворювання, що виникають внаслідок неправильного харчування), варто звернутися до фахівця – дієтолога, нутриціолога, який врахує всі чинники та допоможе налагодити харчування так, щоб результат був максимальним та щоб не завдати шкоди організму.

– Що можете побажати або порекомендувати читачам?

– Рекомендую дотримуватися здорового харчування й бажаю бути здоровими та гарними!

Лариса ЛУКАЩУК

Світлина Миколи ВАСИЛЕЧКА