Ой ти, гарбузе, ти перистий, з чим тебе будемо їсти?

Те, що гарбузова каша – одна з найсмачніших, відомо усім, а от чим ще корисний основний її складник – гарбуз, на своїй сторінці в одній із соціальних мереж розповіла відомий дієтолог Оксана Скиталінська. Вона стверджує: якщо вам у спадок дісталися не дуже хороші гени, які можуть за певних обставин призвести навіть до хвороби, то вживання деяких продуктів може «приспати» ці гени й зробити їх менш активними або неактивними зовсім. І одним з таких «чарівних» продуктів є гарбуз. За словами пані Оксани, цей продукт має протипухлинний ефект, допомагає при гастриті, нормалізує обмін речовин, оздоровлює шлунок і жовчний міхур. У ньому міститься ніжна клітковина, багато пектину, який поглинає шкідливі, токсичні речовини та живить кишкові мікроорганізми, готуючи їх до зими – чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишковий імунітет. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди (провітамін А) добре розчиняться й засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А. Він відновлює всі слизові оболонки та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими. Це дозволить шкірі зберегти свій тонус, не висушуватися, не обвітрюватися, а сезонні загострення запальних захворювань шлунка та кишківника трансформувати в стан ремісії. Завдяки великому вмісту калію, гарбуз ефективно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо – варикозну хворобу, високий артеріальний тиск, вживає гормони, зокрема, кортикостероїди, потрібно готувати страви з гарбуза. Гарбуз справляє легкий сечогінний ефект, тому корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). А ще гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим – набрати масу тіла, людям з ожирінням – схуднути.

Дуже корисно вживати гарбуз за ожиріння, метаболічного синдрому, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

Антихолестеринову дію гарбуз чинить завдяки цінному комплексу розчинної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію. Він є природними ліками для всіх, у кого порушені показники ліпідограми (високий «поганий» холестерин, низький «хороший» і т. д.).

Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунка та кишківника внаслідок харчування переробленими продуктами, нездоровою термічною їжею, спричиненими малорухливим способом життя. Печений гарбуз є тим овочем, який можна і потрібно вживати при запальних захворюваннях шлунка та кишківника. Гарбуз має легку жовчогінну дію, тому дуже корисний при порушеннях роботи жовчного міхура, наприклад, при дискінезіях, схильності до утворення каміння та холециститах.

Сирий гарбуз дуже корисний, бо містить ще велику порцію вітаміну С, а також поєднанням розчинної та нерозчинної клітковини.

Кому не можна вживати сирий гарбуз? Тим, у кого загострення недуг шлунково-кишкового тракту.

Оксана Скиталінська зазначає, що гарбуз зменшує запальні процеси, сповільнює старіння та запобігає багатьом видам раку.

Цілюща олія з гарбуза

Це вельми дієвий натуральний продукт і його можна з успіхом використовувати як у лікуванні, так й у профілактиці недуг. Від інших олій вона відрізняється тим, що має значний вміст поліненасичених жирних кислот (до 60%) Омега-3 та Омега-6, незначну кількість Омега-9, а також фосфоліпіди, каротиноїди, біофлавоноіди, токофероли та інше. Всі ці речовини є потужними антиоксидантами, які підсилюють дію один одного. Коли людина вживатиме цю олію, то зможе захистити свій організм від передчасного старіння, зменшити вміст «поганого» холестерину в крові, протидіяти тромбозу судин і навіть онкозахворюванням. Рекомендують застосовувати її в раціоні харчування хворих на цукровий діабет, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, облітеруючому артриті, тромбофлебіті, виразці шлунка, ранах, які довго не гояться, функціональних розладах нервової системи, хронічній втомі та багатьох інших недугах.

Страви з гарбуза

Гарбузовий суп. Під час приготування додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром пармезан.

Гарбузові запіканки, пюре, креми.

Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо півсклянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери для посилення протинабрякового, протиподагричного, проти-тромботичного ефектів.

Гарбузова дієта від дієтолога

Сніданок. Доповнити основні страви печеним гарбузом або півклянкою соку.

Обід. Узяти із собою на роботу 200 грамів запеченого гарбуза, як доповнення до основних страв.

Вечеря. Печений гарбуз із зеленим салатом і запеченою/вареною рибою.

Лілія ЛУКАШ