Отруйні гриби: є перші жертви

Із середини літа та до кінця жовтня триває грибний сезон. Сотні людей поспішають у ліс, щоб назбирати грибів. У цей період у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Нинішній рік, на жаль, не став винятковим: станом на 21 вересня п’ять випадків отруєння вже зареєстрували в Тернополі. Захворіла, зокрема, дитина віком 11 років після вживання моремухів. 2016 та 2014 року фіксували по одному випадку отруєнь грибами, 2013-го – 3 випадки. Всі хворі одужали. А от 2006 року отруїлися грибами аж 46 осіб, з них – 19 дітей, троє дорослих померли.

За повідомленням завідувача відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру Володимири Сверстюк, на жаль, не всі знають, які гриби можна споживати, а які є неїстівними. Популярністю користуються такі види грибів, як білі, маслюки, опеньки, підберезники, лисички та інші. До отруйних грибів належать: мухомор, бліда поганка, гриб-парасолька, несправжні опеньки, печериці жовтошкірі та інші. Найкраще збирати такі гриби, як білі, бабки, моховики, адже вони майже не спричиняють отруєння. Проте навіть досвідчений грибник може отруїтися грибами, якщо не дотримуватися певних правил.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, найкраще відмовтеся від їх споживання як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, придбавши їх у крамницях. Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати на стаціонарних ринках, де проходить відповідний контроль. Якщо ви все ж відправилися до лісу збирати гриби, то обов’язково зважте на таке:

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас (у них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях;

– під час засухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, нагромаджує токсини;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть кілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

У державному лабораторному центрі застерігають: гриби – не є дитяча їжа. Тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. У зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються зрідка, адже люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, аби бути спокійним за себе та власну родину, краще споживати печериці й гливи, вирощені у теплицях.

Лілія ЛУКАШ