Свіжовичавлені соки: користь чи шкода

На прилавках крамниць чимало відомих торгових марок соків і нектарів. Тому обрати можна на будь-який смак і гаманець. Утім, деякі тернополяни, турбуючись про власне здоров’я, вживають лише свіжовичавлені соки. Чи справді вони настільки корисні та як їх правильно вживати, з’ясовувала в лікарки-дієтологині Надії ГАВРИЛЮК.

– Надіє, чи свіжовичавлені соки можуть замінити вживання овочів і фруктів?

Надія ГАВРИЛЮК

– Прихильники соків вважають, що їх вживання набагато корисніше, ніж свіжих овочів і фруктів. Після вживання соків усі корисні речовини всмоктуються в кишківнику й потрапляють у кров вже через 10-15 хвилин. А ще, на їхню думку, організму соки перетравити набагато легше, ніж овочі й фрукти, в яких міститься велика кількість клітковини. Проте свіжих фруктів та овочів вони не замінять. Сік – лише як корисний додаток у раціоні.

– Чому свіжовичавлені соки можуть нашкодити?

– Соки шкідливі через уміст великої кількості кислоти. Вона якраз і провокує захворювання шлунково-кишкового тракту (виразковий коліт, панкреатит, гастрит тощо), тому, якщо це про вас, від ідеї починати ранок зі склянки апельсинового (а також яблучного, журавлинного, лимонного чи ожинового) соку доведеться відмовитися. Кислота шкідлива ще й для зубної емалі. Щоб кислота не роз’їдала емаль, стоматологи рекомендують завжди пити кислі соки через соломинку. Також не слід пити соки в необмежених кількостях, це може викликати як алергічну реакцію, так і розлад шлунку через велику кількість біологічно активних речовин, які в них містяться. На думку дієтологів, 200 мл свіжовичавленого соку на день – цілком достатня добова норма, яку необхідно розділити на кілька прийомів.

– Існують навіть сокові дієти, розкажіть про них.

– Такі дієти допускають вживання протягом одного-двох днів лише свіжовичавлені соки з фруктів або овочів. Такі дієти – своєрідний детокс, ефективне очищення організму, хоча розраховані вони на дуже короткий термін. Очищення за допомогою свіжих соків дозволяє усунути застій рідини, що провокує набряклість, вивести токсичні речовини, усунути наслідки неправильного харчування та нездорового способу життя загалом.

– Чи є якісь загальні правила для вживання соків?

– Чим більше сік взаємодіє з повітрям, тим менше корисних речовин він містить. Тому пити свіжовичавлені соки потрібно відразу. Адже вже через кілька хвилин після вичавлення соку біологічно корисні речовини, що містяться в ньому, починають руйнуватися. Буряковий сік – виняток з правил. Його необхідно залишити на дві години в холодильнику після приготування. Це потрібно для того, щоб у ньому зруйнувалися речовини, здатні принести шкоди організму.

Пийте соки через соломинку. Після соку прополощіть рот водою. У соках містяться органічні кислоти, що викликають розм’якшення й руйнування твердої зубної тканини. Після соку не рекомендують чистити зуби.

Овочеві соки краще розбавляти з фруктовими, а не пити їх у чистому вигляді. Виняток становить томатний сік. Для розведення добре годиться яблучний сік. Морквяний та буряковий соки повинні складати приблизно 1/3 від загального обсягу. Багато людей не переносять сирого бурякового соку, тому до нього краще звикати поступово.

Насамкінець не забувайте, що вживання великої кількості соків може стати причиною алергічних висипань, гіпервітамінозу, розладу шлунка, закрепу чи діареї. Причиною тому є велика кількість біологічно активних речовин, які містяться у соках.

Мар’яна СУСІДКО