Заборона вживати солодкі страви дається людині важко. Добре, що природа подбала про унікальні замінники цукру, які не чинять побічної дії на відміну від штучних. Серед таких природних підсолоджувачів – стевія медова.
Ця рослина не лікує цукровий діабет, не знижує рівень цукру в крові, але це добрий цукрозамінник, у 250-300 разів солодший за цукор. Нині «солодку траву» широко використовують в Японії (там зосереджено 40% світового ринку стевії), у США, в європейських країнах. Використовують листя, водні екстракти, настої. Адже, крім усього, стевія показана хворим на ожиріння, атеросклероз, вона чинить імуномодулювальну дію, підвищує енергетичні можливості, поліпшує роботу серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, роботу травного тракту, знижує шкідливу дію гормональних препаратів. Доцільно використовувати в разі патології суглобів, артритів, гострого артрозу, парадонтозу (тепер у світі виготовляють багато зубних паст зі стевією).
Звісно, нині пропонують багато готових засобів зі стевії, але їх можна приготувати і в домашніх умовах. Тим більше, що стевію можна вирощувати не лише на присадибній ділянці, а й у кімнаті на підвіконні. Листя стевії можна додавати в чай чи заварювати окремо: 1 ст. л. сирої сировини взяти на 1 склянку води, довести до кипіння та настояти 30 хвилин.
Можна готувати й настій, щоб зберігати його в холодильнику (не більше тижня!): 20 г листя залити 200 мл окропу, кип’ятити 5 хв., настояти 10 хв., перелити в термос і ще настояти 10-12 годин, потім процідити та перелити в стерильні пляшки.
Спиртовий екстракт: 20 г сухого листя на 1 склянку спирту, настояти впродовж 1 доби, процідити й використовувати по 1 ч. л. для підсолоджування чаю.
Не менш смачним буде чай з додаванням чайної гортензії (в Японії її називають гортензія Оамача). Крім того, що це – красива квіткова рослина, кущ якої прикрасить ваш сад, ви ще й матимете вдома екзотичний чай – на диво гостям і на користь своїй родині. Листя цієї рослини містить натуральний підсолоджувач – достатньо 1-2 листочки на 1 склянку окропу (можна заварити впродовж двох хвилин). Смаком та ароматом такий напій нагадуватиме чай мате з анісовою солодкуватою ноткою. Показаний не лише в разі цукрового діабету, а й для виведення сечової кислоти, як антиалергенний та антигрибковий засіб. В Японії взагалі приписують цій рослині магічну дію: кажуть, вона відганяє злих духів, адже, за легендою, в день народження Будди випав дощ з квітів гортензії Оамача.
Лариса ЛУКАЩУК