Про оздоровлювальні властивості обліпихи було відомо ще з давніх часів. Тибетська, китайська й монгольська медицина успішно використовувала та використовує її донині для лікування багатьох недуг. Обліпиху вважають однією з найбільш корисних ягід, які містять майже повний комплект вітамінів, потрібних людині. Навіть заморожені ягоди добре зберігають вітаміни до весни й не втрачають своїх лікувальних властивостей та смакових якостей. Насамперед обліпиха – чемпіон за вмістом вітаміну Е, який запобігає старінню організму. Ягоди також містять вітамін С, каротин, вітаміни групи В і Р, яблучну й виноградну кислоти, мікроелементи, фруктозу та багато інших біологічно активних речовин. Цю диво-ягоду вживають за гіпо- й авітамінозу, загального виснаження організму. Свіжі плоди й сік з них мають бактерицидну дію, стимулюють травлення. Їх рекомендують у разі зниженої кислотності шлункового соку, атонічних закрепів, захворювань серцево-судинної системи, хронічних недуг, хвороб крові, гастритів, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, для комплексного лікування хворих на токсичний гепатит тощо. Лікарі радять жінкам, яким за 40, частіше споживати ці ягоди в будь-якому вигляді. Перетерту обліпиху корисно додавати в ранкову вівсянку, домашній сир, подавати до млинців, оладок, сирників. Можна готувати з неї сік, варення, желе, кисіль, олію, настоянки, наливки, чаї тощо.
У разі ангіни можна приготувати такий засіб: відкрити пляшку мінеральної води й поставити в тепле місце, щоб вийшов газ, з ягід обліпихи приготувати сік, вживати мінеральну воду разом із соком у співвідношенні: 2 ст. л. соку на пів склянки води. Якщо вам не до смаку мінеральна вода, можна її замінити на звичайне молоко. Його слід підігріти, додати свіжоприготований обліпиховий сік (у такому ж співвідношенні), перемішати й приймати по пів склянки на день за 10 хв. до їди.
Після запалення легенів кашель мучить людину ще досить довго. Пропонуємо скористатися старовинним народним засобом, який позбавить від болісних нападів кашлю. Для його приготування знадобиться пів склянки сушених ягід обліпихи та одна склянка свіжого молока. Спарити молоко, засипати в нього плоди обліпихи й варити на слабкому вогні протягом 15 хв. Потім зняти каструлю з вогню, засіб охолодити й перецідити через марлю. Ліки вживати по 200 мл двічі на день після їди. Також у разі кашлю можна скористатися такими рецептами:
У разі грипу 15-20 г свіжих або заморожених ягід обліпихи залити 500 мл горілки та залишити настоюватися добу. Доза залежить від віку та самопочуття хворого. Так, дитині ці ліки слід давати по 1 ч. л. тричі на день до їди, для дорослого ж можна збільшити дозу в кілька разів: по 100 мл тричі на день після їди.
Від перевтоми допоможе обліпиховий сік: 500 г свіжих ягід помити й відтиснути через марлю сік. Але не слід випивати його відразу, розтягніть це задоволення на весь день: пийте по 2 ст. л. соку кожні дві години – до вечора у вас буде чудове самопочуття, втому як рукою зніме.
Увага! Свіжі плоди обліпихи й сік з них не рекомендують вживати в разі гастритів з підвищеною кислотністю та виразкової хвороби. Людям, які страждають від сечокам’яної хвороби з уратним походженням каменів, препарати обліпихи категорично протипоказані.
Підготувала Лілія ЛУКАШ