Жимолость: корисна й смачна ягода

Користь ягід жимолості полягає в тому, що вони містять кілька важливих для здоров’я мінералів і вітамінів. За допомогою ягоди можна зміцнити імунітет, боротися з бактеріями. А ще жимолость вважають справжнім рекордсменом за кількістю антиоксидантів. Тому її вживання захистить організм від передчасного старіння, зміцнить судини, серце, мозок і печінку.

Жимолость – поширений чагарник, плодами якого є соковиті, запашні та смачні ягоди. Існує безліч видів жимолості, але корисними властивостями для здоров’я людини наділена лише жимолость їстівна. Ягоди жимолості – чудовий за смаковими та цілющими властивостями продукт, що володіє багатим вітамінно-мінеральним складом. Перші ягоди з’являються вже наприкінці травня й вони продовжують рости аж до кінця серпня. Плодючість ягоди дивує. Але ще більше дивують корисні властивості, якими наділена жимолость. Саме вони роблять ягоду унікальною.

Хімічний склад

До складу плодів жимолості входять вітаміни груп B, Р, а також C, A, фруктоза, глюкоза, органічні кислоти та багато інших корисних речовин. Вітаміну С не менше, ніж у лимоні та полуниці, за кількістю мінералів з жимолостю мало яка ягода може змагатися. В ягодах цієї рослини містяться калій та алюміній, велика кількість фосфору, магнію й кальцію, а також йод, мідь і марганець. Цікаво, що на остаточний склад жимолості впливає територія, на якій побутує рослина. Якщо жимолость виросла у сухому й спекотному кліматі, зменшиться її кислотність, зате збільшиться вміст цукрів, фарбувальних і дубильних речовин, від чого ягоди стануть більш гіркими. Прохолодні та вологі умови підвищують кислотність і кількість вітаміну C. Плоди рослини, вирощені у помірно-континентальному кліматі, також містять більше вітаміну С і моносахаридів.

Потужний антиоксидант

Це речовини, які здатні поглинати вільні радикали, що окислюють клітини. Тому жимолость позитивно впливає на молодість організму, покращує зовнішній вигляд шкіри, зменшує запалення, знижує ймовірність великої кількості захворювань, зокрема й раку. Своїм антиокислювальним ефектом жимолость у кілька разів випереджає полуницю, малину, ожину, чорницю та журавлину. І це показали дослідження. Боротьба з бактеріями – завдяки антибактеріальним властивостям ягоди жимолості можуть запобігти інфекціям та є ефективним пребіотиком. Особливо вони дієві проти стафілококів, сінної палички та бактерії Kocuriarhizophila, що викликає зараження крові, перитоніт тощо. Звичайно, однією жимолостю вилікувати інфекцію не вдасться, але вживання цих ягід значно покращує стан і пришвидшує одужання.

2018 року китайські вчені провели дослідження, яке показало, що жимолость здатна підвищувати імунітет, адже збільшує кількість білих кров’яних тілець, які атакують інфекції. Втім, цей ефект поки що мало вивчений. Вона також допомагає за хвороб печінки – в жимолості міститься велика кількість полі-фенолів (молекули, які є лише в рослинах), що відповідають за фарбування плодів. Відомо, що вони вирізняються потужним антиоксидантним ефектом. Третину всіх поліфенолів у жимолості становлять антоціани (вони роблять плоди темно-синіми), які захищають печінку від неалкогольної жирової хвороби печінки та попереднього стеатозу, що зазвичай уражають людей із зайвою вагою та діабетом. Жимолость захищає й судини від атеросклерозу – поліфеноли також гальмують окислення ліпопротеїнів низької щільності (це і є той «поганий» холестерин), чим сповільнюють розвиток атеросклерозу. А ще ця ягода захищає мозок. Як показали дослідження, антоціани допомагають зменшити ризик розвитку деменції, інсульту, нейродегенеративних захворювань (хвороби Паркінсона, Альцгеймера), а ще покращують епізодичну пам’ять і мислення. Допомагає в роботі серця – в цій ягоді міститься вітамін К, який забезпечує максимальне засвоєння кальцію. У ній є також магній і калій, які потрібні для ритмічної роботи серця.

Чи є протипоказання?

Крім алергії на вітаміни групи В, у жимолості немає протипоказань. Одначе варто зазначити, що фахівці рекомендують не вживати понад 100 г ягоди щодня. Зберігати її найкраще в замороженому вигляді, адже в такому разі залишаються всі її корисні властивості. Якщо жимолость кип’ятити, користь цієї ягоди значно знижується. Тому під час варіння її рекомендовано не доводити до кипіння.

Надмірне вживання цих ягід може викликати шкірні висипання, м’язові спазми та розлади шлунка у дітей.

Корисні та лікувальні властивості

Народна медицина протягом кількох століть використовує жимолость для лікування безлічі захворювань. Одне з найбільш головних властивостей жимолості – вона знижує кров’яний тиск і полегшує викликані ним головні болі. Ягоди рослини показані за частих носових кровотеч. Свіжі ягоди жимолості є чудовим освіжувальним засобом, жменя ягід, з’їдених у спеку, прекрасно тонізує та освіжає. Особливо корисна жимолость у боротьбі з проблемами серцево-судинної системи, в тому числі у випадках недокрів’я, гіпертонії та атеросклерозу. Завдяки тому, що до складу ягоди входить величезна кількість мінералів і вітамінів, вона здатна виконувати важливу функцію – підвищувати імунітет. Якщо регулярно вживати цю ягоду, можна забути про часті застуди, ГРЗ, нежить, бронхіт. Жимолость сприятливо діє на роботу печінки та жовчного міхура. Її активно застосовують для лікування гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Ягоди рослини володіють протизапальними, терпкими й сечогінними властивостями. Відвари плодів жимолості синьої рекомендують приймати для зміцнення пам’яті. Завдяки антисептичним і протизапальним властивостям жимолость виліковує ангіни, інші запальні процеси у верхніх дихальних шляхах. У жимолості містяться речовини антоціани, які разом з пектином виступають у ролі антиоксидантів: подовжують життя клітин і запобігають їх переродженню в злоякісні. Ягоди та сік рослини сприятливо діють на зір (знижують навантаження на кровоносні судини очей та не дозволяють розвинутися глаукомі). Мало хто знає, що жимолость здатна швидко знижувати підвищену температуру. Цю ягоду можна використовувати як натуральний жарознижувальний засіб тоді, коли не можна давати лікарські препарати на основі парацетамолу. Жимолость не втрачає своїх лікувальних якостей також після нетривалої термічної обробки. Завдяки високому вмісту пектинів, дубильних речовин та органічних кислот плоди рослини мають протисклеротичну дію на організм. Споживання жимолості щодня збільшує секрецію шлункового соку, зміцнює стінки кровоносних судин, виводить з організму солі важких металів.

Великий вміст вітамінів дозволяє використовувати жимолость для відновлення після тривалих хвороб і в дієтичному харчуванні. В одному горнятку свіжозібраних або заморожених ягід міститься денна норма заліза та вітамінів групи В.

Жимолость використовують у косметології. Адже це ідеальний засіб проти будь-яких запалень. Навіть екзему й псоріаз може перемогти жимолость. І, звичайно, вона може впоратися з такою проблемою, як вугрі або прищі.

Підготувала Лілія БАСОК