Смачні плоди сливи здавна славляться своїми чудовими дієтичними й лікарськими властивостями. Вони мають жовчогінні, сечогінні властивості, посилюють перистальтику, поліпшують травлення, виводять зайву воду й солі з організму. Сливи й сливовий сік, ужиті вранці (натще), чудово очищають організм. Добре діють вони й на печінку, зокрема, в разі неінфекційних гепатитів.
Особливо багато у сливах, зокрема темних сортів, вітаміну В2, потрібного для зміцнення нервової системи, поліпшення білкового обміну. Містять ці плоди й вітамін Р, який зміцнює кровоносні судини та сприяє зниженню тиску. Доведено, що сливи (особливо – чорнослив) допомагають виводити з організму холестерин, тому їх корисно вживати в разі атеросклерозу, захворювань жовчного міхура. Сливи містять велику кількість вітамінів, зокрема вітамінів С, А та К. Вітамін С сприяє підвищенню імунітету, відновленню тканин і боротьбі з невротичними станами. Вітамін А важливий для зору та здоров’я шкіри, а вітамін К підтримує нормальний кровообіг і здоров’я кісток.
Сливи містять полі-феноли, які є потужними антиоксидантами. Вони допомагають знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, підтримують нормальний рівень холестерину та зменшують запалення.
Вміст волокон у сливах сприяє нормалізації травлення та забезпечує здорову роботу кишківника. Вони можуть бути корисні при закрепах та інших проблемах з травленням.
Антиоксиданти у сливах допомагають зменшити шкідливий вплив вільних радикалів, що сприяє здоровому вигляду шкіри та запобігає передчасному старінню. Сливи містять магній та кальцій, які сприяють розслабленню м’язів та допомагають заспокоїтися. Вони можуть бути корисними для полегшення стресу та безсоння.
Слід знати, що плоди, зірвані недозрілими, фактично не дозрівають: корисних властивостей у них значно менше. Сушені сливи та компоти, заготовлені про запас, зберігають до 80% вітамінів. Варення, якщо його не переварити й не робити занадто солодким, може замінити цукерки та інші солодощі. Корисні властивостями володіють також ядра та листя сливи.
Заготуйте на зиму
Сухі сливи. Сушити плоди сливи слід на сонці, попереднього опустивши їх на кілька хвилин в окріп. Процес сушіння триває 2-3 тижні. Можна висушити їх і в духовці за кілька прийомів. Перші два рази це слід робити за температури 40-50 градусів протягом 4-5 годин. Третій етап триватиме 10-11 годин за температури 60 градусів. Потім сливи слід пересортувати, готові відібрати, решту досушити. Зберігати сировину у скляних банках під кришкою.
Варення. Для приготування варення попередньо підготовлені сливи треба залити гарячим, заздалегідь приготовленим сиропом: на 1 кг слив 1 кг цукру, якщо плоди дуже солодкі, можна цукру взяти менше – 900-800 г; на 1 кг цукру рекомендують 1,5-2 склянки води, все залежить від того, наскільки сливи соковиті. Варити сироп на слабкому вогні, помішуючи, щоб цукор швидше розчинився.
Тож сливи треба залити цим сиропом і дати постояти приблизно 5-6 годин, щоб плоди ним просочилися. Варити варення слід за кілька прийомів на слабкому вогні. Доводити до кипіння, але кип’ятити недовго – 5-7 хв. Потрібно не забувати знімати пінку, яка з’являється під час кипіння, вона погіршує якість варення та псує зовнішній вигляд. Це класичний спосіб.
Але є й простіший: підготовлені для варіння сливи засипати цукром у співвідношенні 1:1, дати постояти 5-6 годин. Готувати так само, як і варення у сиропі: варити за кілька прийомів. Увесь процес приготування займає дві доби.
Підготувала Лілія БАСОК