Skip to content

У ТНМУ завершилося навчання з курсу «Базова екстрена медична допомога»

Курс «Базова екстрена медична допомога» 26 лютого – 1 березня 2024 року відбувся на базі центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету. Ця навчально-практична програма створена трьома організаціями – Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією екстреної медицини, Міжнародною організацією «Товариство Червоного Хреста». Завдяки зусиллям цих організацій курс був зареєстрований і проведений у понад 50 країнах.

Його головна мета – підготовка інструкторів. Курс відбувся вперше на теренах України. Його одночасно організували в Тернопільському національному медичному університеті та в одному з закладів вищої освіти у Львові. У нашому виші до участі було запрошено 12 викладачів з медсестринства або екстреної медичної допомоги Національного медичного університету О.Богомольця, Одеського національного медичного університету, Житомирського медичного інституту, Чернівецького медичного коледжу, навчально-наукового інституту медстестринства і кафедри екстреної та симуляційної медицини ТНМУ.

Свої знання і досвід передавали два інструктори – Галина Цимбалюк і Артем Ковальов, а також майстер-тренер (директор курсу) Томас Вілл (Німеччина).

Упродовж п’яти днів учасники мали можливість відпрацьовувати навички з надання базової екстреної медичної допомоги, слухали лекції, брали участь в семінарах, розбирали клінічні сценарії. Наприкінці курсу відбувся теоретичний і практичний іспит. Курсанти, які успішно склали ці іспити, продовжили своє навчання на курсі TfT («Teachers for Teachers») 4-5 березня 2024 року.

Загалом успішно пройшли курс і склали іспити як потенційні інструктори вісім учасників, серед яких два представники нашого університету Юлія Данилевич і Роман Гук. Згодом всі вони пройдуть ще два стажування кожен і стануть інструкторами курсу «Basic Emergency Care». Вони будуть імплементувати його в систему екстреної медичної допомоги.

Оскільки під час курсу вивчаються і вдосконалюються базові навички з екстреної допомоги, тому він розрахований на догоспітальний чи ранній госпітальний етап. Він підійде для сімейних лікарів і інших фахівців первинної ланки надання медичної допомоги. Також великий акцент буде зроблено на навчання медичних сестер приймального відділення або лікарів, які чергують в приймальних відділеннях, відділеннях екстреної медичної допомоги.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.