Тактико-спеціальні навчання з надання з домедичної та невідкладної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій для відомчих медиків МВС України

Тернопільський національний медичний університет має багаторічну тісну співпрацю з Департаментом охорони здоров’я та реабілітації МВС України ще з 2011 року. Тоді напередодні Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» проф. Арсен Гудима спільно з начальником ДУ «ТМО МВС України по Тернопільській області» Михайлом Василишиним для мобільних медичних бригад відомчих медиків та бригад ЕМД організували навчання з ліквідації медичних наслідків масового ураження під час заворушення на стадіоні. Впродовж років такі навчання відбувалися неодноразово, але завжди на високому організаційному і змістовному рівнях.

Тому не дивно, що коли виникла ідея щодо проведення тактико-спеціальних навчань з надання домедичної та невідкладної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій для відомчих медиків, державний секретар МВС України Інна Ящук звернулася листом до ректора ТНМУ Михайла Корди з проханням сприяти в організації цих навчань на базі НОК «Червона калина», а також – у забезпеченні навчально-тренувальних місць, навчальних і конкурсних завдань, статистів та суддівської колегії для оцінювання дій медичних працівників та парамедиків, а також надати кандидатури представників до складу міжвідомчої робочої групи з питань підготовки навчань.

За наказом МВС України від 02.06.2023 № 426 «Про проведення тактико-спеціальних навчань з надання домедичної та невідкладної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій» з 13 по 16 червня 2023 року на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» ТНМУ відбулися тактико-спеціальні навчання із залученням мобільних медичних бригад закладів охорони здоров’я МВС (ДУ «ТМО МВС України по Волинській області», ДУ «ТМО МВС України по Тернопільській області», ДУ «ТМО МВС України по Чернігівській області»), Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Державної прикордонної служби України (ДПСУ), Національної гвардії України (НГУ), бригад з домедичної допомоги ДСНС і Національної поліції України (НПУ), а також бригад бойових медиків ДПСУ та НГУ.

У навчаннях також взяли участь викладачі закладів вищої освіти Міністерства  внутрішніх справ України: Київського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції» навчально-наукового інституту № 1 Національної академії внутрішніх справ; факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ; факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ; Луганського навчально-наукового інституту ім. Е.О. Дідоренка Донецького державного університету внутрішніх справ; факультету № 3 інституту підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Львівського державного університету внутрішніх справ; факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Одеського державного університету внутрішніх справ.

На завершальному етапі навчань була присутня Державний секретар МВС України Інна Ящук.