У ТНМУ пройшла серія курсів домедичної допомоги за підтримки проекту SAFEMed від Американської агенції з розвитку USAID

З моменту повномаштабного російського вторгнення в Україну в ТНМУ розпочато навчання цивільних громадян, співробітників національної поліції та ДСНС, ТРО навичок домедичної допомоги.

Перший курс «Домедичної допомоги постраждалим в умовах бойових дій / воєнного стану» (5 год) за розробленою спільно з ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» авторською програмою в ТНМУ відбувся вже 27 лютого 2022 року. Зазначена програма увібрала ключові моменти порятунку життя цивільних людей, які попали під обстріл противника. Після доопрацювання саме вона увійшла до переліку порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах, затвердженого Наказом МОЗ України 09 березня 2022 року № 441 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 березня 2022 р. за № 356/37692). За цією програмою на прохання Міської ради Тернополя та за численними запитами громадян міста та тимчасово-переміщених осіб на волонтерських засадах було підготовлено близько 1500 громадян.

Розуміючи важливість та нагальну необхідність навчання громадян нашої держави основ домедичної допомоги в умовах воєнних дій, нас істотно підтримав проект Американської агенції з розвитку United States Agency for International Development (USAID) SAFEMed «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців».

За підтримки SAFEMed та за сприяння Міністерства охорони здоров’я України за минулий місяць було проведено вишкіл з домедичної допомоги в умовах бойових дій 725 співробітників Національної поліції, 32 – ДСНС та 243 цивільних громадяни міста та області, як отримали відповідні сертифікати.

Розхідні матеріали (турнікети, бандажі, ноші та інше), тренажери (для тампонування рани, забезпечення прохідності дихальних шляхів, для проведення торакопункції, для виконання трахеотомії) загальною сумою понад пів мільйона гривень, придбані завдяки USAID та SAFEMed, забезпечать якісне навчання життєво важливих навиків за умов воєнного стану.

Проєкт зреалізовано викладачами кафедри екстреної та симуляційної медицини, які є професійними інструкторами Європейської та Всеукраїнської ради реанімації. Навчання проходить на базі Центру симуляційного навчання «TESIMED», який в Україні є провідним із впровадження симуляційних методів навчання в медицині. Проведені курси надзвичайно позитивно оцінили слухачі, які здобули знання як рятувати власне життя та життя інших осіб в умовах воєнних дій.

Висловлюємо подяку United States Agency fo rInternational Development (USAID) та команді SAFEMed, Міністерству охорони здоров’я за підтримку нашої ініціативи та тримаймо стрій.