У ТНМУ успішно діє кімната клінічних навичок імені Університету МакЮена

Майже десять років триває тісна співпраця між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського та Університетом МакЮена у Канаді (https://www.macewan.ca/home/) і Українським центром засобів і розвитку (https://www.macewan.ca/academics/centres-institutes/ukrainian-resource-and-development-centre/). Упродовж цього часу реалізовано три грантових проекти, здійснено двосторонні обміни викладачів і студентів. Окрім цього, започаткований спільний канадсько-український курс «Глобальне здоров’я», який залучив освітянську спільноту обох університетів.

У вересні 2022 року в рамках співпраці ТНМУ отримав у подарунок багатофункціональний манекен Nursing Kelly з системою SimPad®, який значно розширив можливості відпрацювання практичних навичок студентами навчально-наукового інституту медсестринства та центру симуляційного навчання. Це ще дало поштовх до створення спеціалізованої кімнати клінічних навичок.

Платформа манекена на основі реалістичної симуляції дає можливість студентам робити оцінку стану пацієнта та базові медсестринські процедури з догляду за пацієнтом, які включають процедури догляду за порожниною рота та зубними протезами, процедури відсмоктування з ротоглотки, введення, закріплення та догляд за ендотрахеальною трубкою, догляд за трахеостомою та відсмоктування з трахеї, промивання шлунка, проведення цистотомії, постановки колостоми та ілеостоми, проведення ін’єкцій та постановок внутрішньосудинних катетерів, сечових катетерів та клізм. Клінічно значимими є можливість визначення периферичного пульсу, проведення вимірювання артеріального тиску (з діапазоном 0-300 мм.рт.ст., точність вимірювання  становить +/- 4 мм.рт.ст.). Симулятор переферичного пульсу контролює плечовий і променевий імпульси. Пульс активний лише при пальпації та синхронізований з програмованою ЕКГ. Каротидний пульс генерується вручну. СИСТЕМА SIMPAD® дозволяє синхронізувати тони серця з ЕКГ, аускультовані легеневі звуки з диханням, проводити індивідуальний підбір легеневого звуку, кишкових шумів залежно від захворювання, що забезпечується ручним пультом дистанційного керування із сенсорним екраном. Сенсорний екран імітує монітор пацієнта та фіксує в журналі основні параметри: пульс, ЧСС, ЕКГ, SpO2, АТ, температуру, CO2, SpO2.

Для належного навчання обладнана окрема кімната клінічних навичок імені Університету МакЮена, в якій, окрім вищеописаного манекену, знаходяться також і інші муляжі для відпрацювання практичних вмінь.

Висловлюємо щиро подяку керівництву Університету МакЮена та директору Українських ініціатив, Українського центру засобів і розвитку університету МакЮен Ларисі Гайдук за співпрацю та вагомий внесок у  розвиток  освіти в Україні.