Баскетбол. Загальні відомості

БАСКЕТБОЛ функціонує на базі спортивного корпусу ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України».

Батьківщиною баскетболу прийнято вважати Сполучені штати Америки. Гра була придумана в грудні в 1891 році в учбовому центрі Християнської молодіжної асоціації в Спрінгфілді, штат Массачусетс.

Аби оживити уроки по гімнастиці, молодий викладач, доктор Джеймс Нейсміт, що народився в 1861 році в містечку Рамсей, штат Онтаріо, Канада, придумав нову гру. Він прикріпив до перил балкона дві фруктові корзини без дна, в яких потрібно було закидати футбольний м’яч (звідси назва basket – корзина, ball – м’яч). Концепція баскетболу у нього зародилася, ще в шкільні роки, під час гри в «duck-on-а-rock». Сенс цієї популярної, у той час ігри, полягав в наступному: підкидаючи один, невеликий камінь, необхідно було уразити ним вершину іншого каменя, більшого за розміром. Вже, будучи викладачем фізкультури, професором коледжу в Спрінгфілді, Д. Нейсміт зіткнувся з проблемою створення гри для зими штату Массачусетс, періоду між змаганнями по бейсболу і футболу. Нейсміт вважав, що у зв’язку з погодою цієї пори року, кращим рішенням буде винайти гру для закритих приміщень.

Через рік Д. Нейсміт менше ніж за годину, сидячи за столом в своєму офісі розробив перші 13 пунктів баскетбольних правил. Але вже перші матчі по цих правилах викликали їх зміни. Хоча більшість з них діє і до цього дня. Уболівальники на балконах ловили відлітаючі м’ячі і намагалися їх закинути в корзину противника. Тому незабаром з’явилися щити, які стали захистом для корзини. 12 лютого 1892 року, вивчивши правила і освоївши ази техніки, студенти коледжу Спрінгфілдського, у присутності ста глядачів провели перший в історії баскетболу «офіційний» матч, що мирно завершився з результатом 2:2. Його успіх був настільки оглушливим, а слух про нову гру поширився з такою швидкістю, що незабаром дві спрінгфилдскі команди стали проводити показові зустрічі, збираючи на своїх виступах сотні глядачів.

Їх почин підхопили студенти інших коледжів, і вже наступного року весь американський північний схід був охоплений баскетбольною лихоманкою. Вже в 1893 році з’являються залізні кільця з сіткою. Нова гра виявилася настільки цікавою і динамічною, що в 1894 році в США були видані перші офіційні правила. В той же час баскетбол із США проникає спочатку на схід – до Японії, Китаю, на Філіппіни, а потім до Європи і Південної Америки. У 1895 році були введені штрафні кидки з відстані 5м 25см.У 1920-і роки починають активно створюватися національні федерації баскетболу, проводяться перші

міжнародні зустрічі. Так в 1919 році відбувся баскетбольний турнір між армійськими командами США, Італії і Франції. У 1923 році у Франції проводиться перший міжнародний жіночий турнір. Участь в нім взяли команди трьох країн: Англії, Італії, США. Гра завойовує все велику популярність і визнання в світі, і в 1932 році в Женеві була створена Міжнародна Федерація баскетбольних асоціацій. У її першому складі було 8 країн – Аргентина, Греція, Італія, Латвія, Португалія, Румунія, Швеція, Чехословакія. .Під час Олімпіади в Берліні (1936) відбувся перший конгрес ФІБА, де були розглянуті що існують і прийняті єдині міжнародні правила гри. У 1948 році членами ФІБА були вже 50 країн. З розвитком світового баскетболу відбувався розвиток і збагачення техніки і тактики гри.У першій половині 1950-х років баскетбол став втрачати властиву йому гостроту боротьби.

Потрібно було внести до правил цілий ряд змін і доповнень для її пожвавлення. Найбільш важливими з цих доповнень були:

– введення правила 30 секунд (команда, що володіє м’ячем, зобов’язана в межах цього часу кинути м’яч в корзину);

– розширення площі зони, в якій гравцям нападу не дозволялося знаходитися більше трьох секунд.

Заняття баскетболом виховують у гравців відчуття колективу, відповідальність за команду, розвивають силу, спритність, швидкість, витривалісь, гнучкість.