Зміни до робочої програми «Практика – симуляційний тренінг» для студентів медичного факультету шостого року навчання

У 2023-2024 навчальному році у Тернопільському національному медичному університеті відбулися зміни до робочої програми «Практика – симуляційний тренінг» для студентів медичного факультету шостого року навчання, зокрема до її контролюючої частини. Замість тестування студентам було запропоновано продемонструвати набуті практичні навички та роботу у сценаріях під час надання медичної допомоги хворому в невідкладному стані.  На базі центру симуляційного навчання було розгорнуто 4 локації:

     – Stop the bleed,

     – BLS+PBLS,

     – Менеджмент критичного дорослого пацієнта,

     – Розширені реанімаційні заходи у дорослих.

Кожну локацію (сценарії, алгоритми та контрольні листки) розробили викладачі кафедри екстреної та симуляційної медицини – інструктори Всеукраїнської та Європейської ради реанімації.

Перша спроба такого підсумкового контрольного заняття відбулася 23 вересня 2023 року. На локаціях, крім викладачів, додатково працювали студенти-парамедики 3-го року навчання, які доповнювали команду, яка чи обстежувала пацієнта, чи проводила реанімаційні заходи. Зрозуміло, що студент-шестикурсник в цій ситуації ставав лідером такої команди.  Тому додатково оцінювалися його комунікаційні та лідерські якості.

Додатковим заохоченням для студентів стала можливість отримати сертифікати ВГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» за високі знання та вміле виконання практичних завдань. Надіємось, що ці сертифікати суттєво доповнять їх портфоліо при подальшому професійному розвитку.

Зокрема шестикурсники Данелюк Владислав  Богданович  отримав сертифікат з  «BLS», Джорджик Роман Ігорович – з «BLS», «Stop the bleed», «Менеджмент критичного пацієнта» та «Розширені реанімаційні заходи у дорослих», Майка Дарія Марія Русланівна – з «BLS», Галан Роман Юрійович та Ясинська Роксолана Григорівна – з «Stop the bleed», Пеліховський Анатолій Олександрович – BLS, Менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дорослих; Чайка Яна Андріївна – BLS.