Меню Закрити

Студент п’ятого курсу організував профілактичну лекцію для студентів-медиків ТНМУ та студентів-психологів ТНПУ на тему розладів харчової поведінки

Розлади харчової поведінки спричинюють приблизно 9000 смертей на рік (дані станом на 2015). Це дає право зарахувати  їх до психічних захворювань з найвищими показниками смертності. Поширеність глобальних розладів харчової поведінки зросла з 3,4% до 7,8% у період з 2000 по 2018 рік, тобто приблизно 70 мільйонів людей у всьому світі живуть з порушеннями харчування. Найчастіше серед РХП зустрічаються анорексія, булімія та психогенне переїдання.

Підлітки та молоді люди віком до 25 років страждають на ці розлади найчастіше. Не лише тому, що в цей вік питання зовнішності та самооцінки є надважливим для молодих людей. Часто до розладів харчової поведінки призводять постійні стреси, які часто переживають студенти-медики, а також тривале нерегулярне харчування. Кожному студенту знайомі дні, коли ти не встигаєш від ранку нічого поїсти, а потім, повернувшись додому ввечері спустошуєш половину свого холодильника.

Організував захід студент п’ятого курсу медичного факультету Максим Філіпчак. Для проведення бесіди були залучені лікарі-інтерни психіатричного відділення Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Роман Шевчук та Тетяна Кантицька. Фахову консультацію надавав кандидат медичних наук, асистент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Білоус Володимир Сергійович. Захід відвідали не лише студенти медичного університету, лекція була корисна також студентам-психологам четвертого курсу ТНПУ.

Спершу учасники детально дізналися про поняття РХП, найчастіші захворювання цієї групи розладів, їх причини, перші ознаки та методи лікування. Також увага була приділена новим, проте не менш небезпечним розладам, що набрали «популярності» упродовж останніх декілька років.

Наприкінці заходу у студентів була можливість поставити питання лікарям-інтернам, які доступно та ґрунтовно відповіли на кожне з них. Також усім учасникам на особисті електронні поштові скриньки були надіслані контакти організацій, до яких варто звернутись, коли ви запідозрили у себе чи у своїх близьких прояви анорексії, булімії чи інших розладів харчової поведінки

Інформацію надав Максим Філіпчак.