Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь в інформаційному дні у рамках програми збереження нирок у дітей із spina bifida

Завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТДМУ, професор Оксана Боярчук і асистент цієї ж кафедри Катерина Глушко на запрошення директора міжнародної організації «Child-Help International» Pierre Mertens та за сприяння голови громадської організації «Сяйво духу» Маряни Кошманюк взяли участь у інформаційному дні зі збереження нирок та ведення дітей зі spina bifida та гідроцефалією, який відбувся 21 квітня 2018 року у Антверпені (Бельгія).

Інформаційний день проводився під патронатом міжнародних медичних та благодійних організацій «Child-Help International», «International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus».

У цьому семінарі взяли участь представники з Бельгії, Німеччини, Нідерландів, Франції, Італії, Словаччини та України.

Під час доповідей були розглянуті актуальні проблеми збереження функції нирок, сучасні напрямки терапії нейрогенного сечового міхура та затримки випорожнень у дітей зі spina bifida.

Ця програма впроваджена і працює понад 10 років у більшості країн Європи та Америки. Україна робить перші кроки у впровадженні цієї програми. Два роки тому Pierre Mertens вже відвідував Тернопіль, зокрема Тернопільську обласну дитячу клінічну лікарню, де проводив навчальний семінар.

У доповіді директор організації Pierre Mertens наголосив на важливості впровадження програми збереження нирок для покращення якості життя дітей і дорослих зі spina bifida та гідроцефалією.

Pierre Mertens – директор «Child-Help International».

З доповіддю «Нейрогенна дисфункція сечового міхура: лікування і профілактика ускладнень» виступила Carla Verpoorten, яка є експертом «Child-Help International».

Carla Verpoorten – експерт «Child-Help International».

Було обговорено механізми розвитку та критерії діагностики нейрогенного сечового міхура, сучасні способи терапії, профілактики ускладнень та покращення якості життя, в тому числі використання тривалої переривчастої катетеризації батьками чи дітьми самостійно.

Методика навчання батьків та їх дітей самостійно проводити катетеризацію сечового міхура та очищення кишечника була представлена медичною сестрою «Child-Help International» Myleen Christiaens.

Під час доповіді Theresa Harbauer було розглянуто особливості ультразвукового дослідження сечового міхура та нирок у дітей із Spina Bifida.

Theresa Harbauer під час доповіді.

Зліва направо: ас. Катерина Глушко, проф. Оксана Боярчук, учасники з Словаччини, Theresa Harbauer (Німеччина).

На завершення семінару учасниками було обговорено шляхи покращення надання медичної допомоги дітям зі spina bifida та напрямки подальшої співпраці для впровадження сучасних методик догляду та покращення якості життя у даних пацієнтів, у тому числі і в Україні. Отримані запрошення від представників Словаччини та Німеччини для участі у навчальних програмах, тренінгах, літніх таборах, які проводяться для пацієнтів та їх батьків.

Висловлюємо вдячність за сприяння участі в інформаційному дні директору «Child-Help International» Pierre Mertens, президенту міжнародного бельгійсько-українського благодійного фонду «Oekraїne-Project-Edegem VZW» Liliane Bollaerts, волонтеру Eveline Matthieu та голові ГО «Сяйво духу» Маряні Кошманюк.

Катерина Глушко, Liliane Bollaer, Оксана Боярчук, Myleen Christiaens, Pierre Mertens.