Меню Закрити

Міжнародні літні студентські школи ТДМУ – унікальне явище у молодіжному середовищі медичної спільноти світу

У навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» відшуміли ХІІІ Міжнародні літні студентські школи. Студенти-медики з університету Аккону (Берлін, Німеччина), Тбіліського державного медичного університету (Грузія), Самаркандського державного медичного інституту (Республіка Узбекистан), Ташкентського державного стоматологічного інституту (Республіка Узбекистан), Вищої школи безпеки (Познань, Польща), Вищої школи стратегічного планування в Домброві Гурнічій (Польща), Люблінського медичного університету (Польща), Вроцлавського медичного університету (Польща), Ельблонзького гуманітарно-економічного університету (Польща), Університету Мансури (Єгипет) повезли із собою додому теплі спогади про нових друзів, незабутні враження від подорожей та екскурсій, вечорів біля багаття та молодіжного спілкування в атмосфері добра, спокою, миру, взаємодопомоги і взаємоповаги.

“Під час Літніх шкіл студенти мають змогу не лише відпочити і набратися сил для нових звершень, але й познайомитися з елементами культури, історії, мистецтва різних країн, взнати цікаве про Україну, обмінятися досвідом навчання у своїх вишах, знайти нових друзів, сформувати власне коло міжнародного спілкування. Два дні поспіль відбувалися майстер-класи від викладачів Університету Аккону (Берлін, Німеччина), що складалися з теоретичної частини, практичних завдань, інтерактивного спілкування і були присвячені проблемам громадського здоров’я та аналізу ситуації на Сході нашої країни. За участь у майстер-класах кожен студент отримав сертифікат учасника”, – зазначила організатор та ідейний натхненник проекту Наталія Лісничук.

      

 

Особлива роль у створенні атмосфери тепла, дружби і творчості щорічно належить саме кращим студентам ТДМУ, які заздалегідь готуються до зустрічі іноземних гостей, придумують різноманітні цікавинки, репетирують програму зустрічі і відкриття Літніх шкіл, готують презентацію України та рідного вишу, різнобічно допомагають оргкомітету.

 

 

 

 

 

 

 

 

До оргкомітету цьогоріч увійшли працівники вишу: Наталія Лісничук, Юрій Сорока, Ірина Сорока, Марія Стравська, Ігор Бердей, Лілія Логойда.

Варто зазначити, що програма шкіл була надзвичайно насиченою. Урочистості з нагоди відкриття, на які прибуло керівництво ТДМУ, багато гостей, батьків надовго запам’ятаються учасникам: цікава і змістовна презентація ТДМУ, ретроспектива в українську історію, дефіле у вишиванках та українських строях, привітання від учасників Літніх шкіл минулих років, флешмоб студентів ТДМУ, етнографічна виставка, яку вдало доповнили картини тернопільського митця Юрія Чумака. Майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки-трав’янки, проведений Орисею Смачило та її донькою Оріяною, викликав море позитивних емоцій і учасники із задоволенням опановували це давнє українське мистецтво.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 липня учасники літніх шкіл були на екскурсії у Тернополі, відвідали Тернопільський медичний університет, познайомились з його історією та сьогоденням, поспілкувалися з ректором, професором Михайлом Кордою.

 

Цікавими і змістовними були екскурсії у Центр симуляційного навчання ТДМУ та Навчально-науковий інститут морфології.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ввечері втомлені і задоволені студенти ділились враженнями та спогадами про прожитий день, а попереду на них чекали нові важливі справи, адже протягом наступних днів гості презентували тепер уже українським студентам свої країни і свої університети.

 

    

 

Назавжди запам’ятаються учасникам шкіл сплав Дністром, огляд Дністровського каньону, що визнаний одним із 7 природних чудес України, панорама Заліщик. На завершення сплаву усі скуштували традиційні українські страви у селищі Устечко – борщ і вареники зі сметаною від місцевих господинь.

 

28 липня учасники Літніх шкіл взяли участь у тренінгах і змаганнях з медицини невідкладних станів, які впродовж останніх 10 років проводять колишні студенти ТДМУ і учасники Літніх шкіл, а нині – кандидати медичних наук Юрій та Ірина Сороки. Охоче допомагали їм у цьому також колишні учасники Літніх шкіл Ростислав Горин і Михайло Бандрівський. Змагання відбувалися у вигляді квесту, під час якого потрібно було виконувати різноманітні завдання, а також надавати першу невідкладну допомогу при різних змодельованих ситуаціях. Організатори змагань дуже відповідально підійшли до організації етапів змагань, де студентам потрібно було показати свої знання з медицини невідкладних станів: було залучено більше 10 імітантів з нанесенням професійного гриму та моделюванням території навколо кожного етапу.

 

Закриття ХІІІ Міжнародних літніх студентських шкіл відбулося у піднесеній атмосфері творчості і позитивної енергетики. Кожна делегація готувала і презентувала власний номер, тож святковий вечір нагадував зустріч у дружньому колі. Було багато пісень, танцювальних композицій, спогадів, сліз радості і подяк від учасників за грандіозне молодіжне свято під назвою «Міжнародні літні студентські школи у Тернопільському державному медичному університеті».

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щиру подяку учасники Літніх шкіл висловили ректору ТДМУ, професору М. Корді, оргкомітету, працівникам НОК «Червона калина», комплексу студентського харчування та транспортної служби за батьківське піклування, створення атмосфери щастя, злагоди, сімейного затишку і родинного тепла.      

Організаційний комітет висловлює свою глибоку вдячність усім колегам, хто долучився і допоміг у проведенні ХІІІ Міжнародних літніх студентських шкіл.