Меню Закрити

У ТДМУ з нагоди 76-ї річниці створення УПА відкрили тематичну експозицію

У кабінеті історії України і української культури на кафедрі педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського урочисто відкрили тематичну експозицію «Остання криївка краю». Серед представлених екпонатів – зразки зброї повстанців, санітарна сумка, гасова лампа, друкарська машинка, чайник з кухликом…

Як розповів один з організаторів – доцент кафедри педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін Тарас Кадобний, готуючи тематичний куточок, члени науково-краєзнавчої студії «Терполяни» багато спілкувалися з істориками, краєзнавцями, учасниками національно-визвольних змагань, які дожили до наших днів, їх родичами. Збирали матеріали з весни.

Захід, присвячений 76 річниці створення УПА, розпочався з виступу чоловічого складу академічного камерного хору Тернопільської обласної філармонії (художній керівник і диригент Святослав Дунець).

Присутніх привітали доцент кафедри педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін, керівник  науково-краєзнавчої студії «Терполяни» Леонід Кравчук і студентка першого курсу фармацевтичного факультету   Олена Снігурська.

«Радий передати найщиріші слова вітання від ректора нашого університету, професора Михайла Михайловича Корди. Підготовка нового покоління лікарів, які знатимуть історію свого краю й матимуть широкий світогляд, передбачає формування патріотизму, прагнення працювати на благо рідної країни і народу. Тематичний історичний куточок «Остання криївка краю» нагадуватиме  про те,  що українці завжди боролися за свою свободу, незалежність, були патріотами. Криївки підпільники будували спочатку під час польської, потім радянської і німецької окупації, а також у радянський період. Тут вони збиралися на наради, друкували листівки, створювали підпільні організації, щоб боротися за незалежність України», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай.

У виконанні студентки першого курсу стоматологічного факультету Анастасії Кордас прозвучала повстанська пісня.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Юрик від імені очільника області подякував організаторам експозиції і наголосив на тому, що  ТДМУ дає добрий приклад іншим вищим  навчальним закладам Тернополя.

«Зібрані в експозиції речі розповідають про обстановку, в якій жили українські повстанці. Вони боролися за визволення України проти всіх окупаційних режимів, – сказав під час виступу  заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Досвід цієї боротьби нині вивчають у військових академіях світу, адже система працювала настільки налагоджено, що лише за підтримки населення Українська повстанська армія діяла понад десятиліття – з 1942 до 1953-го».

Доцент кафедри акушерства і гінекології, відома письменниця Леся Романчук поділилася спогадами про лицарів любові і надії – українських політв’язнів сталінських концтаборів. Серед них був і батько Лесі Іванівни, член ОУН, і її мати – зв’язкова та медсестра УПА.

Доцент кафедри медичної фізики Валерій Дідух поділився спогадами про свого друга Володимира Близнюка, воїна УПА з Івано-Франківщини, автора дев’яти книг з історії повстанського руху. Син Володимира – Богдан – зберігає сорочку, вишиту тризубчиками синьо-жовтого кольору. Цю сорочку йому передала матір одного з убитих  повстанців.

Власний вірш, присвячений УПА, прочитала Марта Негода – донька випускника ТДМУ, а студентка четвертого курсу медичного факультету Лілія Іськів заспівала пісню «За гору сонце залягало», акомпануючи собі на бандурі.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.