Меню Закрити

Візит професора та студентів ТНМУ до Акконського гуманітарного університету Берліну та участь у Всесвітньому Саміті охорони здоров’я – 2019

Завдяки тривалій міжнародній співпраці між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського та Акконським гуманітарним університетом у Берліні (Akkon University of Human Sciences) та за підтримки директора Інституту досліджень і міжнародної співпраці професора Акконського гуманітарного університету, професора Тімо Ульріхса представники ТНМУ – завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я професор Ганна Сатурська та студентки шостого курсу медичного факультету Марія Рябоконь і Уляна Сатурська 25-30 жовтня 2019 року взяли участь у Всесвітньому саміті охорони здоров’я (WORLD HEALTH SUMMIT – 2019) та у сателітних міжнародних форумах: другому симпозіумі охорони здоров’я Німеччини та Східної Європи (2nd German-East European Healthcare Symposium) та у Міжнародному симпозіумі молодих науковців з питань Глобального здоров’я, які відбувалися в Берліні (Німеччина).

25 жовтня 2019 року науковці також були учасниками другого симпозіуму з охорони здоров’я Німеччини та Східної Європи, присвяченому актуальній темі громадського здоров’я «Комплексна охорона здоров’я – поліпшення якості життя», який відбувся під егідою Німецької асоціації східного бізнесу (German Eastern Business Association) та Німецького альянсу охорони здоров’я (German Health Alliance). Представники ТНМУ мали нагоду почути цікаві доповіді німецьких та східноєвропейських науковців і організаторів у галузі охорони здоров’я Німеччини та східноєвропейських країн, в яких доповідачі ділилися своїми найвагомішими здобутками та висвітлювали проблеми сьогодення громадського здоров’я у різних регіонах Європи.

Учасники другого симпозіуму з охорони здоров’я Німеччини та Східної Європи (зліва направо): Анастасія Степановіч, Уляна Сатурська, Габі Фельдман, Ганна Сатурська, Марія Рябоконь.

Також студенти ТНМУ взяли участь у Міжнародному симпозіумі молодих науковців з питань Глобального здоров’я – сателітному симпозіумі Всесвітнього саміту охорони здоров’я – 2019, який відбувся на базі Акконського гуманітарного університету в Берліні за підтримки Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини, Інституту досліджень і міжнародної співпраці та Форуму Коха-Мечнікова.

Директор Форуму Коха-Мечнікова, проф. Хельмут Хан, проф. Ганна Сатурська та директор Інституту досліджень і міжнародної співпраці, проф. Тімо Ульріхс (зліва направо).

Після вітальних слів організаторів Міжнародного симпозіуму молодих науковців з питань Глобального здоров’я директора Інституту досліджень і міжнародної співпраці, проф. Тімо Ульріхса і директора Форуму Коха-Мечнікова, проф. Хельмута Хана та представників університетів України, США та Росії, студенти медичних вузів  доповідали результати своїх наукових робіт з актуальних питань громадського здоров’я.

Студентка ТНМУ Рябоконь Марія на цьому міжнародному заході доповіла результати наукової роботи на тему: ”Peculiarities of Palliative Care in Ukraine under the Conditions of Healthcare Reform”.

    

За результатами наукових досліджень студентка ТНМУ Сатурська Уляна презентувала доповідь «Improvement of Healthcare of Preterm Babies in Ukraine».

  

Обидві доповіді викликали жвавий інтерес серед молодих науковців та гостей заходу, у фіналі якого доповідачі отримали сертифікати участі.

Також були заслухані доповіді студентів-медиків та молодих науковців з університетів США та Росії, після чого відбулася наукова дискусія.

Незабутньою подією для представників ТНМУ стала участь у Всесвітньому Саміті охорони здоров’я – 2019, який відбувався в конференц-залі KOSMOS у Берліні впродовж трьох днів (27-29 жовтня 2019 р.).

Всесвітній саміт охорони здоров’я – один з провідних стратегічних форумів у галузі охорони здоров’я  у світі. Цього року в заході взяли участь 300 спікерів та 2500 учасників із 100 країн світу. Доповідачами Всесвітнього саміту охорони здоров’я стали провідні експерти з науки, політики, бізнесу та громадського здоров’я, а також міністри охорони здоров’я різних країн світу. Всесвітній саміт охорони здоров’я відбувся під патронатом канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона, президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера та генерального директора ВООЗ Тедроса Адганома Гебреусуса.

Науковці ТНМУ мали нагоду брати участь у панельних дискусіях та воркшопах, які проводились у 5-ти тематичних залах, розподілених за континентальним принципом, оскільки кожен континент має свої особливості організації у сфері охорони здоров’я та найбільш актуальні проблеми. Тим не менше, головними темами саміту були ті, які є найболючішими для населення усіх континентів і потребують негайного вирішення, серед яких: зміна клімату та здоров’я; трансформація людського капіталу: інвестування в охорону здоров’я та освіту; універсальне охоплення здоров’я: розширення прав та доступу; Ціль сталого розвитку (ЦСР): глобальний план дій щодо здорового життя та добробуту для всіх; цифрове здоров’я: формування суспільства та сучасна економіка. Усі засідання, панельні дискусії та воркшопи Всесвітнього саміту охорони здоров’я – 2019 були дуже змістовними та цікавими (детальна інформація за посиланням: https://www.worldhealthsummit.org/summit.html).

Висловлюємо щиру вдячність адміністрації ТНМУ та партнерам  з Акконського університету у Берліні за можливість взяти участь у Всесвітньому саміті здоров’я – 2019, другому симпозіумі з охорони здоров’я Німеччини та Східної Європи і Міжнародному симпозіумі молодих науковців з питань Глобального здоров’я та представити результати наукових робіт на міжнародному рівні.