Меню Закрити

День фахівця для працівників книгозбірень у ТНМУ

У затишній читацькій залі бібліотеки Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського відбувся День фахівця для працівників книгозбірень різних видів на тему «Місце бібліотеки і роль читання в житті молоді й студентів». У заході взяли участь керівники та спеціалісти бібліотек вищих навчальних закладів Тернополя, а також обласної універсальної наукової бібліотеки й обласної бібліотеки для молоді, які ділилися з колегами своїми напрацюваннями, проблемами та досвідом.

Музичним дарунком для присутніх стали виступи студентів Тернопільського музичного коледжу імені С.Крушельницької. Привітали присутніх директор обласної універсальної наукової бібліотеки Василь Вітенко та проректор з наукової роботи ТНМУ, професор Іван Кліщ.

«Інтернет – майданчик передусім для досвідчених людей. Знайти там необхідне може лише той, хто відає, що саме він шукає та як правильно це знайти. Адже в інтернеті стільки всього непотрібного, що людина, яка не має досвіду, у своїх пошуках може піти манівцями й отримати зовсім не те, що вона шукає, –зауважив Іван Миколайович Кліщ. – Основним джерелом передачі знань все-таки є книга. У великих університетах бібліотека – один з основних його підрозділів. Ми також дотримуємося цього принципу, тож стараємося приділяти нашій книгозбірні велику увагу, максимально її забезпечити. Кошти, що виділяють на закупівлю сучасної літератури, – досить вагома частка з бюджету університету, але робимо це свідомо, адже сучасні методи навчання, сучасні підручники, які постійно оновлюють, повинні бути доступні нашим студентам, інакше молодь не буде конкурентоспроможна на ринку праці. Тішимося, що в нас є чудовий колектив бібліотеки, який підтримує все передове й постійно розвиває бібліотечну галузь».

У Будь-якому університеті в кожній країні бібліотека є центральною частиною його діяльності. Ця думка стала наскрізною у виступі директора бібліотеки Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Олени Проців, яка провела плідне соціологічне опитування серед студентів ТНМУ щодо місця бібліотеки та ролі читання у студентському середовищі. За результатами дослідження Олена Ярославівна дійшла таких висновків:

– студенти ТНМУ активно користуються послугами університетської бібліотеки;

– основними мотивами звернення студентів ТНМУ до бібліотеки є пошук інформації, необхідної для навчання й наукової роботи, та отримання літератури для підготовки до іспитів. Водночас важливо й те, що в університетській книгозбірні створені комфортні умови для навчання й проведення цікавого дозвілля;

– більшість студентів ТНМУ не надають перевагу електронним чи друкованим виданням і читають у різних форматах. Утім, для багатьох основним джерелом інформації є саме друкована книга;

– читання, обумовлене навчальною діяльністю, займає провідне місце у структурі інформаційних потреб студентів ТНМУ. Більшість з них вважають читання засобом навчання, самоосвіти та самовдосконалення;

– хоча читання як необхідна умова навчання – важливий пріоритет у виборі літератури сучасних студентів-медиків, але коло їхніх читацьких уподобань не обмежується лише навчальною літературою;

– переважна більшість студентів ТНМУ знаходить потрібні їм книжки в університетській бібліотеці.

Приємно зазначити, що всі опитані студенти переконані: бібліотеки у сучасному світі необхідні! У коментарях до цього питання респонденти зазначали, що книгозбірні потрібно активно популяризувати.

«Щоб залишатися потрібними сучасним студентам, – підсумувала Олена Проців, – університетські бібліотеки повинні оновлювати та удосконалювати існуючі та впроваджувати нові форми й методи роботи, активно використовувати новітні технології, підвищувати кваліфікацію бібліотечних фахівців, але не змінювати при цьому своєї головної функції – бути гарантами загальнодоступної інформації».

У рамках заходу працівники бібліотек розглянули багато актуальних тем. Зокрема, цікавим і неординарним був виступ директора бібліотеки ім. Л. Каніщенка ТНЕУ Казимира Возьного «Non progredi est regredi (Не йти вперед, означає йти назад)». У своїй доповіді він торкнувся основних проблем усіх бібліотек: недостатнього фінансування, недосконалого законодавства про бібліотечну справу, зниження цікавості до книги й читання та розглянув шляхи їх вирішення.

Директор наукової бібліотеки ТНПУ Гнатюка Ірина Чайка розповіла про роботу бібліотеки цього ЗВО щодо інформаційного забезпечення навчальної та науково-дослідної діяльності здобувачів вищої освіти також на основі соціологічного опитування, проаналізувавши відвідуваність університетських бібліотек і роль книги (як наукової, так і художньої) у житті студентів ТНПУ.

Завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Тернопільської обласної бібліотеки для молоді Борис Кобильник у своїй доповіді «Застосування омніканального маркетингу в бібліотеці» поділився з колегами, чим зацікавити сучасне покоління та як його «заманити» до бібліотеки. На його думку, це передусім курси: ораторського мистецтва, лідерства, іноземної мови; веб-програмування, а також звукозапис, робототехніка, йога.

Загалом дуже цікава та насичена програма заходу допомогла присутнім знайти рішення щодо багатьох актуальних питань і спонукала до пошуку нестандартних відповідей на запитання, що їх ставлять перед бібліотечною галуззю виклики сучасного світу.

Анна СТАХУРСЬКА