Меню Закрити

У ТНМУ відбувся VIII Науковий симпозіум «Імунопатологія при захворюваннях органів дихання і травлення. Міжнародна пульмонологічна школа»

1-3 жовтня 2020 року у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбувся VIII Науковий симпозіум «Імунопатологія при захворюваннях органів дихання і травлення. Міжнародна пульмонологічна школа».

Симпозіум організований кафедрами Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського: кафедрою клінічної iмунологiї, алергологiї та загального догляду за хворими та кафедрою пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, за підтримки Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii Uniwersytetu Medycznegoim Piastów Śląskich, Wrocław, Polska.

Симпозіум проводився в режимі on-line задля дотримання усіх карантинних заходів.

Відкриття заходу розпочалося з вітальних промов т.в.о. ректора ТНМУ, проф Кліща І.М. та Чайковської Л.З. – заступника начальника управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації.

На симпозіумі були розглянуті такі питання: новітні досягнення у діагностиці та лікуванні імунологічних порушень в клініці внутрішньої медицини та фтизіатрії; імунопатологія при ураженні органів дихання; імунопатологія при ураженні органів травлення.

На пленарному засіданні була представлена низка доповідей.

Доповідь професора Дніпропетровської медичної академії Конопкіної Л.І. була присвячена ураженням дихальної системи при захворюваннях сполучної тканини.

 

Професор ТНМУ Господарський І.Я. представив доповіді на теми: «Методи діагностики та терапії фіброзу печінки. Автоімунні гепатити». «Підходи до імунокорекції у пацієнтів з частими ураженнями верхніх дихальних шляхів». «Алергічні риніти у практиці терапевта і сімейного лікаря: діагностика і лікування».

 

Враховуючи сучасний епідемічний стан, актуальною була доповідь професора Буковинського державного медичного університету Тодоріко Л.Д. «Особливості перебігу туберкульозу у поєднанні з цукровим діабетом в умовах COVID-19».

Наш колега з Вроцлавського медичного університету з Польщі доктор Andrzej Obojski представив доповідь на тему «CT imiging in severe asthma».

SONY DSC

Професор ТНМУ Боярчук О.Р. виступила з доповіддю «Пульмонологічні аспекти атаксії-телеангіектазії».

Лікуванню пацієнтів з астмою у Польщі була присвячена доповідь завідувача відділення та клініки внутрішніх хвороб, пневмології та алергології Вроцлавського медичного університету професора Войцеха Баргa “Treatment of asthma in Poland”.

Перспективами легеневої реабілітації у пацієнтів з бронхолегеневою патологією в Україні поділилась професор ТНМУ Бакалюк Т.Г.

Професор ТНМУ Грищук Л.А. у своїй доповіді висвітлив проблему діагностики та лікування мультирезистентного туберкульозу у Тернопільській області.

З представлених доповідей цікавою була доповідь професора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Валецького Ю.М. «Особливості та ризики боротьби з туберкульозом в Україні під час пандемії COVID 19».

 

Доповідь головного лікаря Małopolski Szpital Chorób Płuc i Rehabilitacjiim EdmundaWojtyły (Kraków, Polska) Кшиштофа Гжесіка (Krzysztof Grzesik) «Organizacja wzajemnej współpracy podmiotów Polsko – Ukraińskich działających wobszarze eradykacji gruźlicy, w kontekście programuwho – «stopgruźlicy, światowa reakcja na globalną epidemię» була присвячена спільному Польсько-Українському проекту з боротьби з туберкульозом, який був проведений польськими та українськими науковцями, практичними лікарями та іншими спеціалістами у 2019 році.

На пленарному та секційних засіданнях були  представленні  інші доповіді провідних науковців та спеціалістів  з України, Польщі, Білорусі.

Оргкомітет щиро дякує за участь у підготовці і проведенні симпозіуму керівництву університету, доповідачам і слухачам.