Меню Закрити

ТНМУ та Університет гуманітарних наук Аккон (Німеччина) продовжують проведення серії вебінарів, присвячених питанням протидії COVID-19 та реагуванню систем охорони здоров’я в Україні та світі

27.01.2021 року проведено 2-й німецько-український вебінар «Діагностика та варіанти лікування COVID-19» («Diagnostics and treatment options of COVID-19»).

Захід відбувся за підтримки партнерів ТНМУ: Університету гуманітарних наук Аккон (м. Берлін) та Інституту досліджень міжнародної допомоги IRIA (Німеччина), який представляли професор Тімо Ульріхс, д-р мед. наук, директор Інституту досліджень міжнародної допомоги, професор Університету гуманітарних наук Аккон у Берліні та пані Габі Фельдман, координатор проекту та науковий співробітник Інституту досліджень міжнародної допомоги IRIA, Університет гуманітарних наук Аккон, м. Берлін (Німеччина); асоціація дослідних фармацевтичних компаній (Німеччина), яку представляли доктор Зігфрід Тром, генеральний директор з досліджень/розвитку/інновацій VFA та VFA BIO та пан Геральд Зіммер, керівник відділу міжнародних відносин VFA та член правління німецької мережі боротьби з занедбаними тропічними хворобами, а також Львівського регіонального центру громадського здоров’я, який представляла пані Мар’яна Служинська.

Учасниками від ТНМУ були запрошені викладачі та студенти: професорсько-викладацький склад кафедр інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, зокрема доктор мед. наук Василь Копча – проф. кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, дерматологією та венерологією, викладачі кафедр громадського здоров’я та управління охороною здоров’я, загальної гігієни та екології, функціональної і лабораторної діагностики, анестезіології та інтенсивної терапії та багатьох інших кафедр, а також студенти 1 та 2 курсу медичного факультету, які здобувають спеціальність магістра громадського здоров’я, аспіранти ТНМУ, студенти наукового гуртка з «Громадського здоров’я та соціальної медицини». До заходу мали змогу долучитися також усі зацікавлені викладачі та студенти при заповненні реєстраційної форми.

Модератором 2-го німецько-українського вебінару «Діагностика та варіанти лікування COVID-19» була доктор мед. наук, професор Ганна Сатурська, завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ТНМУ.

Маючи великий досвід роботи експертом ВООЗ, д-р мед. наук, професор Тімо Ульріхс, директор Інституту досліджень міжнародної допомоги, професор Університету гуманітарних наук Аккон (м. Берлін, Німеччина), виступив з доповіддю, в якій окреслив основні проблеми діагностики та лікування COVID-19, а також акцентував увагу слухачів на можливих способах їх вирішення, навів епідеміологічну динаміку поширення коронавірусу SARS-CoV-2, рівень нових заражень, рівень захворюваності, рівень смертності, особливості тестів на віруси та особливості проведення масової вакцинації населення у Німеччині.

Доктор Зігфрід Тром, генеральний директор з досліджень/розвитку/інновацій VFA (Асоціації дослідних фармацевтичних компаній) та VFA BIO (Німеччина) виступив з доповіддю «Гонка против пандемии коронавируса (SARS-CoV-2)» (Race against the Corona pandemic situation), в якій поділився досвідом роботи керівником торгової організації фармацевтичних компаній, що базуються на дослідженнях, у Німеччині (CEO Research/Development/Innovation vfa (Verband der forschenden Pharma-Unternehmen) & vfa bio). Ця організація складається з 45 провідних фармацевтичних компаній, що використовують результати  наукових дослідженнь, організовані у VFA. Вони гарантують терапевтичний прогрес і забезпечують високоякісну фармацевтичну терапію. Компанії-члени VFA представляють понад дві третини всього фармацевтичного ринку Німеччини. VFA представляє німецьку високотехнологічну галузь, яка є конкурентоспроможною на міжнародному ринку. Доктор Зігфрід Тром провів детальний огляд видів та етапів розробки вакцин та лікарських препаратів, а також оптимістично заявив, що, незважаючи на те, що ситуація з пандемією COVID-19 прогресує, розробка цією компанією вакцин та ефективних препаратів для лікування COVID-19 має значні успіхи.

Професор Василь Копча, доктор мед. наук, проф. кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, дерматологією та венерологією ТНМУ, виступив з доповіддю «Лікування хворих на COVID-19 крізь  призму патогенезу хвороби» (Treatment of patients with COVID-19 in the prism of pathogenesis of the disease), в якій детально висвітлив основні патогенетичні аспекти розвитку COVID-19. Він зауважив, що прогресування ГРДС від набряку альвеол до дифузного альвеолярного пошкодження (diffuse alveolar damage) не залежить від інтенсивності реплікації вірусу і досягнення ним високих титрів, продемонстрував патоморфологічні особливості ураження органів, зокрема легень, нирок, селезінки при COVID-19, акцентував увагу слухачів на значенні цитокінового шторму та особливостях функціонуавання згортальної системи крові при цій хворобі. Василь Копча поділився з учасниками вебінару значним досвідом лікування хворих на COVID-19 та запропонував змістити акцент у лікуванні з етіотропної в бік патогенетичної терапії.

Учасники вебінару активно ставили питання доповідачам та долучалися до дискусій щодо діагностики та особливостей лікування пацієнтів з COVID-19 та вакцинації населення.

Українсько-англійський та англійсько-український переклад вебінару забезпечили представники ТНМУ: Юрій Петрашик, Анастасія Богуцька, Діана Коллінс, Тарас Кадобний та Ганна Сатурська.

Технічну підтримку проведення заходу надавала Наталія Слободян.

17.02.2021 відбудеться наступний запланований німецько-український вебінар Менеджмент спалаху / епідемії SARS-CoV-2 в Україні (Management of SARS-CoV-2 outbreak/epidemic in Ukraine) також з залученням провідних фахівців охорони здоров’я Німеччини:

  • Проф., д-р мед. наук, доктор PH Тімо Ульріхс, Університету гуманітарних наук Аккон / ІРІА (Берлін, Німеччина)
  • Проф., д-р мед. наук Андреас Флеммінг, Університету гуманітарних наук Аккон (Берлін, Німеччина)

(Prof. Dr. med. Dr. PH Timo Ulrichs, Akkon University/IRIA, Berlin, Germany

Prof. Dr. med. Andreas Flemming, Akkon University, Berlin, Germany)

 

Реєстрація https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfn9Mj-RVTBKpIeAie6wIIbcs1lHJQ4Bn34Xa3K6WPrIGCtXw/viewform?usp=sf_link

Усі учасники вебінару Менеджмент спалаху / епідемії SARS-CoV-2 в Україні (Management of SARS-CoV-2 outbreak/epidemic in Ukraine)  отримають важливі та цікаві знання і досвід, а також сертифікати участі.