Меню Закрити

Студенти ТНМУ ознайомилися з культурою іноземних країн

Кафедра фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно провела виховний захід із студентами кураторських груп на тему: «Онлайн мандрівки країнами: США, Бурунді, Марокко, Зімбабве, Пакистан».

Розпочав засідання завідувач кафедри, професор Вадзюк С.Н. Викладачі кафедри регулярно зустрічаються із студентами, цікавляться традиціями їх народів, знайомлять із звичаями. Тому й нещодавно вирішили організувати дистанційну зустріч, доповідачами якої були представники таких країн, як США, Бурунді, Марокко, Зімбабве, Пакистану. Інформацію про історію, культуру, охорону здоров’я, пам’ятки архітектури, видатних людей даних країн англомовні студенти доповідали англійською та українською мовами.

Професорсько-викладацький склад разом із студентами кураторських груп заслухали надзвичайно цікаву презентацію студентки 376-ї кураторської групи Уначукву Вікторіа Марі Чінечем на тему «США – американська символіка, культура, освіта, економіка, охорона здоров’я».

США – велика країна, розташована в Північній Америці, із загальною кількістю 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федерального (столичного) округу Колумбія. Клімат відрізняється залежно від географічного положення: влітку гарячі та вологі, взимку теплі та сухі. На південному сході США можуть потрапляти урагани, торнадо.

Країна відома найбільшим гірським хребтом, великими річками (Гудзон, Міссісіпі, Міссурі), озерами (Гурон, Мічиган, Ері), Гранд-Каньйон розташований у північно-західному кутку Арізони, національний парк Жовтий камінь, Міст Голден Гейт в Сан-Франциско та іншим.

Відома всій планеті  символ свободи  і демократії Нью-Йорка як «Леді Свобода», що представляє надію та свободу для емігрантів з інших країн. Символ США символізує мужність, силу і свободу. Зазвичай зустрічається на прапорі США або на доларовій купюрі.

Цікаво було заслухати про архітектурні пам’ятки (гору Рашмор, пам’ятник Вашингтона), Голівуд, який значно стимулює економіку, Білий дім.  Також США відома відомими знаменитостями, співаками, акторами, спортсменами. Багато найкращих університетів, таких як Гарвард, Єль та Стенфорд, походять із США.

Шіма Кесі Джеліс – студентка 376-ї групи медичного факультету – представила присутнім цікаву презентацію про ресурси, культурні пам’ятки, видатних людей Бурунді. Країна розташована на сході Африки та складається з 18 регіонів. Бужумбура – економічна столиця, базується на таких видах діяльності, як сільське господарство та тваринництво. Експортними культурами є: кава, чай та бавовна, квасоля, банани, кукурудза, солодка картопля та пшениця. Цікаво те, що традиційний барабан є важливою частиною культурної спадщини Бурунді та був визнаний Світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Бурунді включає різні туристичні місця: мавзолей принца Луїса Рувагазора, Камінь Стенлі та Лівінгстона, піраміда Буркхардта Уокера, водоспад Карера, Національний музей Гітеги.

Були заслухані цікаві презентації студентки 376-ї групи Ел Касіті Уссама про населення, відомі людей, національні свята, культуру Марокко. Цікаво знати, що Марокко знаходиться на Північній частині Сахари, на арабській мові перекладається як «місце, де сідає сонце». Марокко має таку ж площу, як Каліфорнія. Рабат – столиця Марокко, а найбільше місто – Касабланка.

 Основними галузями промисловості є сільське господарство, текстильна та гірничодобувна промисловість, туризм. Національною стравою Марокко є кус-кус, також славиться своєю випічкою.

Блесд Ндаба, студент 375-ї групи медичного факультету, також доповнював надзвичайно цікаву презентацію про культурні пам’ятки, видатних людей Зімбабве. Назва Зімбабве походить від словосполучення «зімба рамабве», що мовою шона означає «великий будинок з каміння». У столиці країни – Хараре – проходять два грандіозних фестивалі: сільськогосподарське шоу, що збирає фермерів з усіх кінців країни і фестиваль Кам’яних будинків, що поєднує виступи традиційних музичних колективів.

Зімбабве включає різні туристичні місця: водоспад Вікторія, найбільший водоспад в Африці, Вели́ке Зімба́бве —кам’яні руїни стародавнього південноафриканського міста, Матобо, національний парк Хванге.

На завершення виховного заходу виступила студентка 375-ї групи медичного факультету Варда Аршад з презентацією на тему «Культура Пакистану». Більшість мов у Пакистані належать до індо-іранської мовної групи, включаючи урду, національну мову. Пакистан є третім за величиною імпортером чаю. Більшість місцевих весіль тривають від трьох до шести днів. Зазвичай святкування починаються з дня, присвяченого застосуванню хни, а потім музична ніч та ніч традиційних ритуалів для благословення пари. Потім є вечері, які тривають два дні, організовані нареченою та нареченим.

Пакистанська виставка квітів – це щорічна виставка квітів і фестиваль, що проводиться щороку в Карачі.

Підготувала асистент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Кащак Т.В.