Меню Закрити

Професор ТНМУ представила університет на Національному форумі з оцінки медичних технологій

16-17 вересня 2021 року відбувся ІІІ Національний форум з оцінки медичних технологій. Організатором заходу стало Міністерство охорони здоров’я України за підтримки проекту USAID Україна та SAFEMed.

У форумі спікером панелі «Наступні кроки у створенні Позитивного переліку лікарських засобів для фінансування за державні кошти: перспективи зацікавлених сторін» та ко-модератора панелі «Розбудова потенціалу ОМТ» була завідувач кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ, голова Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів, професор Олександра Олещук.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3z7juYf

Цьогорічний форум з був найбільшим з усіх попередніх та налічував понад 210 учасників. Він організований за змішаною моделлю: оффлайн частина відбулася у «Klitschko Expo» м. Київ, онлайн частина – за допомогою платформи Zoom.

Учасників форуму привітали: Михайло Радуцький – голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Олександр Комаріда – перший заступник Міністра охорони здоров’я; Анна Фенчак – заступниця голови НСЗУ; Бен Зіннер – директор Офісу охорони здоров’я USAID в Україні; Ребекка Колер – керівник проекту SAFEMed, USAID.

Головні завдання Національного форуму з оцінки медичних технологій:

– обговорення прогресу, досягнутого у розвитку екосистеми ОМТ після впровадження дорожньої карти ОМТ;

– виявлення прогалин та створення плану дій щодо створення Незалежного агентства з ОМТ;

– обговорення кращого міжнародного досвіду щодо впровадження Позитивного переліку ЛЗ та оцінки можливостей його запровадження в Україні;

– погодження стратегії впровадження ОМТ для медичних виробів;

– обговорення розвитку потенціалу ОМТ в Україні та створення спільної стратегії подальшого розвитку для забезпечення повністю функціонуючої екосистеми ОМТ в Україні;

Оцінка медичних технологій – це процес визначення клінічної ефективності та економічної доцільності придбання медичного препарату. В усьому світі механізм застосовується для раціонального використання коштів бюджету.

Наприкінці 2020 року уряд затвердив порядок проведення державної оцінки медичних препаратів. У березні цього року схвалена Настанова з державної оцінки медичних технологій для лікарських засобів, до створення якої долучилася і професор Олещук О.М.

За результатами дводенного форуму було визначено, що запровадження такого важливого механізму як ОМТ, який є «золотим стандартом» у визначенні клінічної ефективності та економічної доцільності придбання медичного препарату та застосовується в світі для раціонального використання коштів бюджету, є важливим для України. Наступними кроками запровадження ОМТ мають бути  формування єдиного позитивного переліку лікарських засобів для закупівель за державні кошти та створення незалежного агентства з проведення ОМТ.