Меню Закрити

В ТНМУ проведено тренінги з питань вакцинації проти COVID-19

9-10 грудня 2021 року в симуляційному центрі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського для лікарів-інтернів  було проведено серію  тренінгів  з питань вакцинації проти COVID-19. Дані заходи проведені в рамках продовження  виконання Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках.

Тренерами виступили викладачі університету, які проходили очне навчання в липні 2021 року в м. Київ, під час реалізації першого етапу цього проекту, організованого Центром громадського здоров’я МОЗ України в співпраці з Бюро ВООЗ в Україні. А саме: доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Роман Ляхович, доцент кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології Володимир Городецький, доценти кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Іванна Чепіль та Юрій Сорока.

На тренінгах було опрацьовані питання, пов’язані з  вакцинацією проти COVID-19. Доцент Володимир Городецький розкрив загальні принципи, стандарти та вимоги щодо вакцинації від COVID-19, встановлені на глобальному рівні. Провів огляд Національного плану розгортання та вакцинації в Україні (Дорожньої карти з вакцинації проти COVID-19 ). Також провів узагальнену характеристику вакцин проти COVID-19, які використовуються в Україні. Окреслив організацію виїзної вакцинальної сесії, зокрема щодо зберігання вакцини та поводження з медичними відходами. Важливим акцентом також був розгляд механізмів здійснення фармаконагляду за вакцинами.

Доцент Роман Ляхович розглянув актуальні проблеми діагностики, клінічного перебігу та лікування хворих з різними формами анафілактичного шоку. Особливу увагу звернув на якісне виконання первинного та вторинного обстеження хворих з даною патологією, що в кінцевому результаті здатне забезпечити швидку діагностику та негайно приступити до надання екстреної медичної допомоги. Всі представлені матеріали тісно переплітаються з сучасними клінічними протоколами, погоджені з МОЗ України, а також з новітніми рекомендаціями Європейської ради реанімації.

Доценти Іванна Чепіль та Юрій Сорока у своїй лекції, окрім питання діагности та надання невідкладної допомоги при анафілактичному шоці, детально розібрали моменти диференціації даного критичного стану з іншими захворюваннями. Адже клінічна картина анафілактичного шоку в деяких випадках може бути схожою з психопатологічними станами (обмороки, втрата свідомості тощо), анафілактоїдними реакціями, що обумовлені виділенням медіаторів алергії  без попередньої імунологічної реакції, за рахунок надмірного вживання їжі, продуктів з високим вмістом гістаміну. Дуже рідко імітувати шок можуть різні коматозні стани, холодова алергія, аспірація, інфаркт, емболії, спонтанний пневмоторакс, ортостатичний колапс, гіпервентиляційний синдром.

Інформацію надав проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан.