Меню Закрити

Представники ТНМУ взяли участь у тренінгу в рамках ERASUM+ Project – Simulation in Undergraduate MEDical Education for Improvement of SAFEty and Quality of Patient Care (SAFEMED +)

19-22 квітня, 2022 року в Університеті Катанії, Італія відбувся тренінг для екзаменаторів ОСКІ в рамках ERASUM+ Project – Simulation in Undergraduate MEDical Education for Improvement of SAFEty and Quality of Patient Care (SAFEMED+), в якому взяли участь доцентки нашого університету Наталія Галіяш та Наталія Бількевич, які є членами робочої групи по організації та проведенню ОСКІ в ТНМУ ім. І. Горбачевського.

Тренінг для екзаменаторів ОСКІ був організований з метою поширити досвід організації ОСКІ, запроваджений в Іспанії, для випускників медичних ЗВО, а також обговорити перспективи поліпшення формування клінічних компетентностей у студентів протягом навчання. В ньому взяли участь представники з інших університетів – партнерів SAFEMED+, зокрема українську делегацію доповнили викладачки з Буковинського державного медичного університету.

Українська делегація в Катанії на тлі вулкана Етна.

Також були представники Грузії, зокрема Ія Аваліані, яка є головним координатором проекту, викладачі з Тбіліської медичної академії та Тбіліського державного медичного університету. Також були партнери з Вірменії, Литви та Іспанії.

Учасники тренінгу в рамках SAFEMED+. Катанія, 19-22.04.2022 р.

Вітальне слово на відкритті мав ректор Університету Катанії проф. Франческо Пріоло, який висловив гарячу підтримку народу України в його боротьбі за свою незалежність та повідомив, що в університеті створено фонд для підтримки студентів з України, які матимуть бажання там навчатися.

Вітальне слово ректора Університету Катанії проф. Франческо Пріоло.

Учасників вітає головна координаторка проекту SAFEMED+ Ія Аваліані.

У рамках даного тренінгу були проведені наступні семінари:

  • Мета та принципи ОСКІ. Команда для організації та проведення іспиту: розподіл функцій. (Проф. Віктор М. Арче, професор медичної фізіології, експерт по організації ОСКІ, Університет Сантьяго да Компостела)
  • Організація та логістика фінального ОСКІ. Типи станцій та їх організація (Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела)
  • Сценарії для ОСКІ: компетентності, які можна перевірити, вибір  та написання клінічного кейсу (Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела)
  • Майстер-клас по написанню клінічного кейсу для ОСКІ та формування чек-листів. (Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела)
  • Стандартизований пацієнт: підготовка та комунікація (Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела)
  • Комунікативні навички в медицині: як оцінювати? (Ліна Забуліене, доцент кафедри сімейної медицини, Вільнюський Університет)
  • Computer-based case simulation OSCE (CCS-OSCE) (Проф. Віктор М. Арче, професор медичної фізіології, експерт по організації ОСКІ, Університет Сантьяго да Компостела)

Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела ділиться досвідом проведення випускних ОСКІ в Іспанії.

Колеги з Вільнюського університету демонструють кейс по комунікації з пацієнтом.

Також для учасників тренінгу біла організована ознайомлювальна екскурсія по університетській клініці Університету Катанії та симуляційному центру, в ході якої проф. Даніела Пуззо, відповідальна за клінічну практику студентів медичного факультету, розповіла, як організована клінічна лінія (clinical line), тобто формування клінічних компетентностей студентів на практиці в Італії. 

Даніела Пуззо, відповідальна за клінічну практику студентів медичного факультету, ознайомлює з організацією студентської практики. 

Під час усіх семінарів велася пряма трансляція, тому учасники проекту SAFEMED+, яким не пощастило приймати участь особисто, мали змогу прослухати лекції та задати свої запитання.

Під час усіх семінарів велася пряма трансляція.Під час усіх семінарів велася пряма трансляція.

Отримана інформація у вигляді тренінгу передана учасникам робочої групи по організації ОСКІ.

Висновки:

  • На даний час в ТНМУ ім. І.Я Горбачевського організація ОСКІ знаходиться на рівні сучасних європейських стандартів. Звичайно, є напрямки для удосконалення, а саме: введення спарених станцій для фінальних ОСКІ по одному пацієнту, щоб відобразити повний процес курації; розробка blueprints (інструмент для об’єктивізації оцінювання іспиту при зміні станцій) для стандартизації іспиту на загально національному рівні.
  • Для оптимізації використання кадрового ресурсу та якісної перевірки формування клінічного мислення у студентів є перспектива заміни частини станцій ОСКІ на CCS-OSCE. Для цього в нашому університеті є всі можливості.
  • Необхідно розвивати механізми залучення та підготовки стандартизованих пацієнтів як для ОСКІ, так і для використання в навчальному процесі.

Ми щиро вдячні Катії Мангано та Паоло Фагоне за їх теплий прийом та чудову організацію зустрічі в Катанії. Також вдячні слова передаємо Ії Аваліані, Серджіо Чінза, Віктору Арче, Даніелі Пуззо та всім колегам, які доклали зусиль, щоб ця зустріч була приємною та ефективною. Висловлюємо вдячність адміністрації нашого університету за можливість отримати нові знання, а також Наталії Лісничук за особисту підтримку при підготовці до поїздки.

 Інформація надана  Наталією Галіяш та Наталією Бількевич.

Світлини авторів та організаторів проекту SAFEMED+