Меню Закрити

Вболівання за рідну країну з боку українців у США

Волонтерський центр Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 4 травня 2022 року отримав гуманітарну допомогу вагою 150 кг від Оксани Танасів (дівоче – Сидорко), яка зараз проживає в Нью-Канаані (Коннектикут, США). Вона обєднала довкола себе небайдужих діаспорян і громадян США. Спільними зусиллями їм вдалося придбати та надіслати до ТНМУ жарознижувальні, знеболювальні засоби, перев’язувальні матеріали для формування індивідуальних аптечок військових, перев’язувальні матеріали для операційних і антисептики для військових госпіталів, медичне обладнання для надання допомоги у разі невідкладних станів.

Підбором ліків і засобів медичного призначення займалася Катя Гревал – лікар Нью-Йоркського відділення пульмунології (New York Pulmonology critical care) у співпраці з організацією International Surgical Health Intiative.

Декілька слів хочемо сказати і про нашу землячку Оксану Танасів, яка є успішною українсько-американською сучасною художницею, автором майєе 400 картин. Вона співпрацює з галереями в Нью-Йорку, Маямі, Європі. Оксана Танасів є випускницею Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу, Тернопільського національного педагогічного університету (спеціальність «Психологія»), Західноукраїнського національного університету (спеціальність «Бізнес-менеджмент»), вивчала Focus on Communications & Business у UConn.

Художниця є учасницею національних і міжнародних художніх ярмарків, галерейних виставок, творчих подій, а саме Aqua Miami під час Art Basel Week, Market Art + Design Hampton 2018, ArtExpo NYC 2012-14, Art Santa Fe 2010, сольних та групових виставок у Коннектикуті та Нью-Йорку. Вона експериментує у стилях нео-фолк, реалістичний, сюрреалістичний, поп-арт, а також є автором концептуальної колекції Dollar Art, яка показує особливий погляд на соціальнi, політичнi та економічнi питання.

Оксана Танасів вдало експериментує з техніками та матеріалами: масло, акрил, акварель, золотий та сріблястий лист, епоксид, кристали Swarovski®, тканина, нитки, папір, авторські наклейки, техніки колажу, вишивка маслом, трафарет, та інші.  Її художні колекції представлено галереями Арт Central Galleria (NYC), Big Art Now (Palm Beach). Картини художниці виставлялися в найстарішому Українському Музеї Америки – Стемфордському Музеї, а також в Португальському музеі Casa Museu Medeiros e Almeida (Лісабон).

З 2012 до 2017 років Оксана Танасів була художником Нью-Йоркського тижня моди кожного сезону, де презентувала картини з серій Fashion Art, Couture Collection, Fashion Illustrations для відвідувачів Тижня моди в Waldorf Astoria, Crown Plaza (Times Square), на Тижні моди NYC «Style» в Inteprid Museum, Wall Street, New Yorker Hotel.

«Щиро дякуємо Оксані за її відкрите і добре серце. Вона завжди була і є патріоткою України, постійно підтримує зв’язок з рідним Тернопіллям. Події в Україні її дуже бентежать, тому вона намагається доносити до людей правдиву інформацію, популяризувати нашу культуру і організовувати гуманітарну допомогу», – розповіла керівник центру виховної роботи та культурного розвитку ТНМУ Марта Руденко.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.