Меню Закрити

Завершальна зустріч груп рівних у ТНМУ

У бібліотеці Тернопільського національного медичного університету 23 червня 2022 року відбулася завершальна в цьому навчальному році зустріч групи рівних. Зазначимо, що група рівних – це сучасний метод безперервного професійного розвитку (БПР) медичних фахівців та викладачів, який забезпечує відповідність здобутих знань професійним потребам, своєчасність і доступність навчання кожному зацікавленому спеціалістові.

Групи рівних – це регулярні зустрічі фахівців одного рівня, іншими словами фахівців з однаковою посадою – наприклад, викладачів університету, які, використовуючи структуровані підходи до обговорення, аналізують професійні ситуації, розбирають складні клінічні або управлінські випадки, діляться знаннями або обмінюються досвідом, будують професійні зв’язки з колегами.

Метою діяльності груп рівних є безперервне покращення якості професійної допомоги, вдосконалення практики фахівців охорони здоров’я для надання спеціалізованих послуг найвищої якості.

Групи рівних функціонують в таких країнах Європи, як Австрія, Бельгія, Данія, Німеччина, Ірландія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія. Зокрема, в Швейцарії участь у групах рівних є обов’язковою вимогою до БПР лікарів

Як метод БПР групи рівних мають низку переваг:

  • Є проблемо орієнтованими і практичними: обговорюються реальні проблеми, практичні випадки, з якими медичні фахівці чи викладачі стикаються в щоденній практиці.
  • Усі учасники є рівноправними: це сприяє відкритості й конструктивному обговоренню.
  • Групи рівних дають можливість обмінюватись ідеями, ділитись досвідом.
  • Заохочують самостійне навчання: учасники готуються до зустрічі.
  • Групи рівних сприяють створенню професійних спільнот через постійне спілкування і співпрацю.
  • Групою можна досягти більшого, ніж самостійно (https://mededu.org.ua/groups/)

У цьому семестрі нами було проведено три зустрічі групи, учасники якої працювали над актуальними темами та викликами, які стоять перед викладачами в часі війни.  Ми розглядали викладацьку роботу в умовах невизначеності,  детально розбирали кейси з  педагогічної практики, де кожен мав змогу поділитись своїм досвідом. Також працювали над структурою симуляційного навчання, підготовкою успішного сценарію, практикували симуляцію за методикою «4 кроків».

На завершення навчального року було представлено заключну тему: «Формулювання цілі: для себе і для студентів», яку підготовила Наталія Галіяш, фасилітаторка, доцентка кафедри педіатрії №2. Під час лекції з`ясували, що чітко поставлена ціль є запорукою успіху. На сьогодні особливо актуальними є короткострокові цілі, горизонт яких сягає 1-2 роки.

На зустрічі групи було не лише детально обговорено,  але і відпрацьовано на практиці техніку SMART для постановки цілей і методику ABCDE для формулювання завдань.

Найбільш цікавими були запропоновані різні приклади формулювання цілей. Отож, обравши тему практичного заняття, викладачі у групах,  працювали над постановкою цілей  і завдань, використовуючи дані техніки. Цілі прописували конкретні, вимірні, актуальні, досяжні та обмежені терміном, а завдання розкривали відповіді на наступні запитання: хто робитиме, що робитиме, як багато (добре) робитиме, чому, коли? Після чого, кожна група презентувала результати своєї праці. Всі залишились задоволеними чітко сформульованими цілями та завданнями заняття.

На завершення зустрічі всім учасникам групи рівних було вручено сертифікати. Кожен отримав не лише знання і навики, але й години/ бали в свою скарбничку педагогічної майстерності.

Роботу груп рівних у цьому навчальному році завершено.

Після літньої відпустки група рівних продовжить свою роботу! Ми відкриті і запрошуємо усіх викладачів університету до участі та співпраці!

Матеріал підготували фасилітаторки групи рівних: Софія Гусак та Оксана Сидоренко