Меню Закрити

Завдяки співпраці міжнародної гуманітарної організації MedGlobal та ТНМУ навчання з діагностики та лікування воєнних травм пройшли понад 60 українських медиків

Упродовж 2-7 липня 2022 року – на базі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського відбулося шість сесій дводенних тренінгів для понад 60 лікарів медичних закладів міст Києва, Львова, Тернополя, Хмельницького, Луцька. Навчання організоване міжнародною благодійною громадською організацію MedGlobal, за підтримки Міністерства освіти України та організацій «Razom» та «UMANA». Головна мета полягає у тому, щоб українські лікарі отримали знання та практичні навички з ефективних в час війни методів діагностики травм та видів оперативного хірургічного втручання при політравмі.

Один з дводенних тренінгів був присвячений опануванню практичного застосування портативних апаратів ультразвукової діагностики (УЗД). Перевагою цього обладнання є мобільність, тому з їх допомогою легко діагностувати поранених чи постраждалих на етапі транспортування пацієнта до лікарні або у польових умовах. У цьому випадку до лікарні хворі потрапляють з чіткими діагнозами і отримують необхідну оперативну медичну допомогу. У час війни портативні апарати УЗД та навички користування ними дають змогу врятувати якомога більше військових та цивільних.

Інший блок тренінгів був присвячений освоєнню методів діагностики і лікування воєнних травм від поранень, вибухів та опіків у різних ділянках тіла. Хірурги з практичної медицини навчилися контролювати кровотечі, шунтувати, запобігати зараженню крові, правильно обробляти та закривати рани. Ключовим моментом тренінгу була оперативна хірургічна допомога під час численних травм і поранень з чіткою послідовністю дій задля ефективного порятунку життя пацієнта.

Тренінги складалися з теоретичної та практичної частин. Свої знання та досвід з користування портативними УЗД-апаратами передавали Нарін Ахмед і Тетяна Букєрка, а Джуда Славковські та Джон Шерк навчали хірургів лікувати політравми. Тренери є волонтерами-медиками, кваліфікованими експертами кожен у своїй галузі, а також мають великий досвід навчання лікарів у країнах в стані війни.

Навчання для лікарів, які освоювали УЗД-діагностику, відбулися в центрі симуляційного навчання, хірурги здобували важливі навички у центрі малоінвазивних технологій і на кафедрі оперативної хірургії та клінічної анатомії Після завершення курсу всі учасники отримали відповідні сертифікати від «MedGlobal».

«В Україні організація «MedGlobal» розпочала свою місію у березні 2022 року у відповідь на воєнну загрозу. Це благодійне об’єднання співпрацює з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством оборони України та Державною службою з надзвичайних ситуацій для визначення місцевих медичних потреб. Упродовж чотирьох місяців «MedGlobal» пожертвувала для України ліки та медичне обладнання на загальну суму майже два мільйони доларів, а також навчили понад 500 лікарів з 11 обласних лікарень лікувати воєнні травми», – розповіла регіональний представник організації Ольга Романів.

Інший регіональний представник «MedGlobal» в Україні Христина Качмар додала, що особливо цікавою була практична частина з хірургії. В ТНМУ тренери благодійної місії вперше в Україні проводили хірургічні розтини внаслідок кульових поранень не на симульованому матеріалі, як під час попередніх тренінгів. Практичні навички учасники відпрацьовували на великих лабораторних тваринах. Знання, якими поділилися американські фахівці, є надзвичайно цінними.

Лікар Нарін Ахмед – одна із співорганізаторів «MedGlobal», яка навчала українських лікарів особливостям УЗД-діагностики, зауважила, що «для нашої організації дуже важливо в теперішній час підтримувати лікарів і всіх людей в Україні. Ми дуже співчуваємо вам і хочемо зробити щось добре для українців, поділитися своїми знаннями та вміннями, які обов’язково вам знадобляться та допоможуть врятувати багато життів. Це мій другий візит до України. Найкращі враження у мене також від Тернопільського медичного університету: тут дуже гарний кампус, до нас є надзвичайно тепле ставлення, організація наших курсів – просто відмінна! Будемо лише раді подальшій співпраці з таким чудовим університетом».

Гуманітарна організація «MedGlobal» передала ТНМУ ультразвуковий пристрій «Butterfly» для проведення експрес-УЗД-діагностики невідкладних станів. Ректору Тернопільського медуніверситету, професор Михайло Корда подякував американським лікарям за цінний подарунок і зазначив, що це допоможе на базі центру симуляційного навчання передавати знання і досвід багатьом українським лікарям, а також навички опановуватимуть студенти вишу.

«Сьогодні дуже важливою є підтримка світової спільноти, особливо уряду і громадян Сполучених Штатів Америки. Без вашого сприяння Україні важко було би протистояти російській агресії. Дякую за те, що упродовж шести днів навчали наших лікарів надавати медичну допомогу в умовах війни. Сподіваюся на подальшу співпрацю», – зазначив Михайло Михайлович.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини автора.