Меню Закрити

Брайян Тру: «Я хочу, щоб у США, знали більше про Україну»

Директор організації «Eye Care for Ukraine» Брайян Тру (Brian True) упродовж останніх років став ідейним промоутером України у Сполучених Штатах Америки. Його благодійна місія на наших теренах розпочалася ще в 2019 році, а з початком війни чоловік став постійним гостем і відданим волонтером. Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського неодноразово отримував від Браяна Тру.

Чоловік проживає у штаті Мічіган (США) і в 2019 році започаткував благодійну організацію «Eye Care for Ukraine» (https://www.facebook.com/EyeCareForUkraine/) для допомоги Україні. Організація свою діяльність зосереджує в галузі офтальмології. Проте війна різко змінила плани і тепер головним завданням «Eye Care for Ukraine» та Браяна Тру є допомога нашій країні у тому, щоб вистояти і перемогти у воєнній агресії Росії проти нашої країни.

Браян вперше приїхав до України у вересні 2019 року, а в березні 2020 року розпочалася пандемія.

«Справа втому, що ми планували відкрити клініку, в якій би надавали допомогу людям з захворюваннями очей. Вона мала би розпочати свою роботу у 2023 році. Спершу нам завадила пандемія, а тепер в час війни на першому місці зовсім інші потреби. У нас невеликий благодійний фонд, який був орієнтований на те, щоб допомагати українцям отримати якісні послуги з офтальмології. Хочу сказати, що ця проблема з війною загострилася, адже багато громадян України сьогодні не мають повноцінного доступу до отримання медичної допомоги», – розповів Браян Тру.

Благодійник зі штату Мічиган  є досвідченим фахівцем з інтеграції і працює з потужними донорами, які можуть ефективно допомагати Україні і українцям. Брайян вивчає потреби медичної галузі України і бачить можливості для реалізації низки проектів. Наприклад, він уже має ідеї щодо втілення в життя фармакологічного проекту, програми репродукції для військових, проекту вдосконалення банку крові і підвищення потужностей центрів переливання крові та інших. Після вивчення потреб медичної галузі України Браян оформляє всі ідеї у проекти, розраховує бюджет і подає на розгляд донорів. Найголовнішим в його роботі є те, що він показує реальну ситуацію в Україні, популяризує Україну і змінює ставлення щодо війни в тих людей, які її реально не бачать і перебувають далеко.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Браян Тру здійснив понад десять візитів до України. Щоразу він привозить суттєву гуманітарну допомогу. Чоловік намагається максимально допомагати українцям, які внаслідок війни втратили доступ до надання медичної допомоги, зокрема тих пацієнтів, які мають глаукому ока. Браян Тру посилено працює над тим, щоб була постійна закупівля необхідних ліків, постачання їх в Україну і ефективний розподіл на постійний основі.

Одна з причин допомоги – це позитивні враження від співпраці з українцями у США. «Мені довелося багато спілкуватися з українцями в Мічигані, в інших країнах. Я бачив, як вони старанно працюють, як підтримують зв’язки один з одним, як допомагають один одному і як люблять свою країну. У Мічигані одна з найбільших діаспор українців. Ця спільнота за кількістю і активністю балансує між Торонто і Чикаго, де є дуже великі українські діаспори. Дуже багато допомоги надходить саме від українців у США, адже вони активно кооперуються, збирають кошти, купують необхідне. Водночас є багато американців, які не розуміють в чому справа і що насправді відбувається. Мої діти уже дорослі і не потребують моєї постійної опіки, тому я маю час і можливості для того, щоб бути корисним людству. Я після кожного повернення з України розповідаю всім знайомим у США про події в Україні, щоб вони краще розуміли ситуацію і потреби українців в час війни.

Мені пощастило відвідати Харків, Одесу, Чернігів, Бердянськ, Запоріжжя, Львів, Київ, Ужгород до  війни. І я був в Чернігові уже після його звільнення від росіян і міг побачити ті руйнування, які принесла війна в це місто. Коли я повернувся у США, то люди питали мене, чи справді руйнування масштабні. Ніхто реально не уявляє масштаб руйнувань. Я відповідаю, що пошкоджено майже все і люди справді потребують допомоги. Я показую фотографії цих зруйнованих міст, щоб могли побачити реальність. Я також був в Бучі, Бородянці і був прикро вражений тим, що від цих міст нічого не залишилося. В центрі Бородянки я бачив пробитий кулями монумент відомого українського поета Шевченка. Саме перед ним росіяни розстрілювали патріотично налаштованих українців. Але при цьому я бачу стійкість українців і вашу волю до боротьби, до свободи. Також бачив те, що як тільки місто звільнили, українці відразу вийшли прибирати і відновлювати. Бачив велику кількість волонтерів у Львові, які приймали гуманітарну допомогу, сортували її і відправляли в різні міста, приймали людей. І коли ти бачиш все на власні очі, то стає зрозумілим, чому Україна і українці вистояли у цій війні – бо українці згуртовані і кожен допомагає чим може», – поділився враженнями Браян Тру.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.