Меню Закрити

Асистент ТНМУ взяла участь у EASL NAFLD Summit 2022

15-17 вересня 2022 року асистент кафедри акушерства та гінекології №2 Ліна Багній взяла участь у міжнародному саміті Європейської асоціації дослідження печінки: Неалкогольна жирова хвороба печінки “EASL NAFLD 2022”, який відбувся у Дубліні (Ірландія).

Ас. Багній Л.В. – член асоціації EASL

EASL, Європейська асоціація з вивчення печінки, є медичною організацією, яка займається досягненням досконалості в дослідженнях печінки, клінічній практиці захворювань даного органу з 1966 року. Мета асоціації полягає в тому, щоб поширювати знання та досвід у передовій практиці та останніх наукових відкриттях у гепатології.

NAFLD (Неалкогольна жирова хвороба печінки) є основною причиною хронічних захворювань печінки разом із вищим ризиком діабету, серцево-судинних захворювань і раку, а отже, є серйозною проблемою для охорони здоров’я. НАЖХП представляє терапевтичну сферу, яка ще не досягла клінічних переваг. Ця 4-та ітерація саміту EASL NAFLD зібрала всіх зацікавлених сторін, які беруть участь у боротьбі з НАЖХП, включаючи клініцистів, дослідників, спеціалістів охорони здоров’я, а також професіоналів галузі. Загалом саміт відвідали 532 делегати з 51 країни.

У рамках даної події експерти висвітлювали найбільш актуальні події та виклики даної проблеми, широкий спектр тем від механізмів захворювання до біомаркерів і моделей лікування, останні терапевтичні розробки під час 11 панельних дискусійних платформ. Учасники брали участь у панельних дискусіях на спірні теми, цікавим аспектом саміту було поточне та майбутнє клінічне лікування в мультидисциплінарних підходах, заснованих на конкретних випадках. Під час даного заходу 173 делегати представили дані власних досліджень

На постерній сесії асистент Багній Л.В. представила результати наукового дослідження у рамках виконання дисертаційної роботи під керівництвом проф. Геряк С. М. на тему: “Clinical characteristics of  NAFLD in pregnant women with varying degrees of obesity”, які отримали грант на безкоштовну публікацію до наукової бази “EASL NAFLD Summit 2022”.

Ас. Л. Багній  під час постерної сесії

Найбільш цікавими були доповіді:

 prof. Zobair Younossi “ NAFLD: Current epidemiology and future trends” ( The United States);

prof. John F Dillon “NAFLD: Case finding, screening of risk populations and clinical algorithms” (United Kingdom);

prof. Manuel Romero Gomez “Imaging biomarker: staging and treatment response” (Spain).

Приємною нагодою було обговорення ключових принципів терапії неалкогольного стеатогепатиту у вагітних  з ключовим лідером гепатології, prof. Vlad Ratziu (Франція).

Сертифікат про підтверження доповіді та отримання гранту

Щира вдячність адміністрації Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського та науковому координатору EASL NAFLD Summit Celine Santo за підтримку, сприяння та можливість прийняти участь в Міжнародному саміті Європейської асоціації дослідження печінки та представити результати наших наукових досліджень на міжнародній науковій платформі.