Меню Закрити

Доцент ТНМУ взяла участь у курсі з клінічних досліджень у разі серцевої недостатності

7-9 жовтня 2022 року доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Софія Липовецька взяла участь у курсі з клінічних досліджень при серцевій недостатності (HFA Clinical Trials in Heart Failure course) Європейського кардіологічного товариства у Сорренто (Італія).

Щорічно Європейським кардіологічним товариством організовується серія наукових курсів для кардіологів, які зацікавлені у проведенні клінічних випробувань зокрема щодо серцевої недостатності (СН). Завдяки взаємодії досвідчених експертів та молодих дослідників-клініцистів створюється оновлена концепція лікування СН.

Рандомізовані клінічні випробування є основним джерелом доказів для лікування таких пацієнтів. У 2019 році було завершено велике обсерваційне дослідження – HFA Atlas survey, яке проводилось у 42 країнах Європи. Воно продемонструвало значну гетерогеність СН, різну доступність ресурсів для її лікування у країнах-членах ESC. Зокрема середня кількість лікарень зі спеціалізованими центрами з СН становила 1,16 (IQR 0,51-2,97) на мільйон осіб, коливаючись від <0,10 в Україні до > 7 у Норвегії та Італії. Тому під час цього курсу великий наголос робився на уніфікації реєстрів для пацієнтів на СН, впровадженні даної субспеціальності на практиці та відкритті спеціалізованих відділень для даних пацієнтів.

Учасники курсу мали можливість детально ознайомитися з процедурами клінічних трайлів, техніками рандомізації, засліплення, етичними взаємодіями, а також особливостях відбору та визначення кінцевих точок.

Правильний вибір критеріїв включення та виключення визначає стратегію дослідження. Зокрема було проаналізовано попередні трайли по СН, які лягли в основу офіційних рекомендацій, проаналізовано їхні сильні та слабкі сторони, зроблено акценти на прогалинах, які вимагають нових доказів і повторних аналізів.
Оцінка якості життя в більшості сучасних трайлів є базовою процедурою. Під час курсу було представлено різні варіанти опитувальників, які можна застосовувати у пацієнтів на СН.

Молоді клініцисти та дослідники, які брали участь у курсі, отримали нові ідеї, посилили свою мотивацію завдяки досвідченим менторам. Під час неформальних зустрічей учасники висловлювали своє захоплення Україною та ділилися у який спосіб вони особисто долучаються до нашої підтримки.