Меню Закрити

Професор ТНМУ взяла участь у Конгресі Європейського товариства з імунодефіцитів

12-16 жовтня 2022 року в м.Гетеборг (Швеція) відбувся 20-ий Конгрес Європейського товариства з імунодефіцитів, в якому взяли участь 2050 учасників з  73 країн, серед яких завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського, професор Оксана Боярчук.

Представники України на Конгресі ESID 2022 (проф. Валентина Чоп’як, проф. Анастасія Бондаренко, лікарі-імунологи).

Представники J Project (Центрально-Східноєвропейського товариства з первинних імунодефіцитів) на ESID 2022

Конгрес було присвячено тематиці “Дизрегуляція та гіперзапалення при вроджених помилках імунітету».

Вагоме місце в Конгресі зайняли доповіді, присвячені COVID-19, особливостям його перебігу у пацієнтів з вродженими помилками імунітету. Проф. J-L Casanova (США) представив доповідь «Генетика та імунологія COVID-19».

Керівник консорціуму “COVID Human Genetic Effort” проф. J-L Casanova (США) представив результати досліджень

Кілька виступів стосувалися імунологіі, генетики, клінічних особливостей та лікування мультисистемного запального синдрому, асоційованого з COVID у дітей. Особливий інтерес викликали доповіді, присвячені фенокопіям вроджених помилок імунітету, де Paul Bastard (Франція) поділився дослідженням «Автоантитіла до інтерферону І типу і вірусні інфекції». Слід зазначити, що низка доповідей, представлених на Європейському конгресі ESID 2022 були за результатами роботи Міжнародного консорціуму “COVID Human Genetic Effort”, в якому бере участь і Тернопільський національний медичний університет ім. І.Горбачевського. Під час роботи Конгресу відбулася зустріч з Paul Bastard (Франція), Anna Sediva (Чехія), іншими членами консорціуму та обговорення шляхів подальшої співпраці.

Нашу велику зацікавленість викликало засідання, присвячене впровадженню неонатального скринінгу тяжких комбінованих імунодефіцитів в Європі. Своїми здобутками ділилися науковці з Іспанії, Швейцарії, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Ізраїлю. Слід зазначити, що Україна є єдиною серед країн східної Європи, де запроваджується популяційний скринінг тяжких комбінованих імунодефіцитів, а науковці в ТНМУ вперше в Україні провели пілотний проєкт.

Проф. Оксана Боярчук представила постерні доповіді:

«NEWBORN SCREENING FOR SEVERE COMBINED IMMUNODEFICIENCY: FIRST PILOT STUDY IN UKRAINE»;

«CYCLIC NEUTROPENIA IN A PATIENT WITH SRP54 DEFICIENCY SUCCESSFULLY TREATED WITH G-CSF».

Під час конгресу проф. Оксана Боярчук зустрілася із давніми партнерами: проф. Efimia Papadopoulou-Alataki з Греції, проф. Małgorzata Pac з Польщі та іншими колегами, були обговорені напрямки подальшої співпраці.

Щира вдячність адміністрації університету за можливість взяти участь у Конгресі та представляти результати наукових досліджень.