Меню Закрити

Вечір па’мяті «Спогади повстанця» у ТНМУ

З нагоди 80-річчя від часу створення Української повстанської армії у бібліотеці ТНМУ відбувся вечір пам’яті «Спогади повстанця».

Нині, як і 80 років тому, Україна у вогні. Наша країна знову бореться за свою свободу і незалежність. Тисячі героїв в окопах виборюють наше право бути українцями, так, як 80 років тому столітті робити воїни-упівці. Через лави УПА пройшло майже 100 тисяч вояків. За участь у повстанському русі чи його підтримку було репресовано майже пів мільйона українців. Тривале протистояння двом потужним тоталітарним режимам, опираючись винятково на ресурси свого народу, дає підстави називати УПА унікальним явищем в історії. Історія УПА – це історія боротьби, яка свідчить про те, що український народ не погоджується та ніколи не погодиться з поневоленням. Повстанську армію знищили, але не могли знищити ідею української державності, яку воїни-упівці плекали протягом усього життя та передали її наступним поколінням.

«Ще нещодавно ми були разом з рідними, жили, сподівалися, що, може, обмине нас смерть чи більшовицька каторга. Та сталося все інакше. Ми опинилися в тюрмі та стали політв’язнями. Але для нас іншої дороги не було. Ми віддали себе Україні. І хто мав загинути – загинули. А хто, як ми, мусить терпіти за неї муки, страждати, поневірятися, голодувати… Та поклянімося, друзі всі, що де б ми не були на чужині, з чужими людьми ми повинні вести себе так, як належить справжнім борцям за незалежність своєї держави та за волю свого народу. Не нарікаймо ні на кого, бо цей шлях ми вибирали самі, коли стали до боротьби з ворогами, і мусимо чашу випити до дна. Як сказано в Декалозі, будь гордий з того, що ти є спадкоємцем боротьби за славу Володимирового тризуба. Тож будьмо сильні духом. І віримо в те, що ще доживемо до того часу, коли Україна стане вільною та незалежною державою». Ці слова сказав 1947 року молодий воїн УПА Микола Кліщ, який потрапив у полон до більшовиків. Його патріотизм, мужність, національна свідомість, любов до України просто вражають.

Книга Миколи Кліща «Спогади повстанця» вийшла друком 2009 року у видавництві «Укрмедкнига». Під час зустрічі син Миколи Миколайовича – Іван Миколайович Кліщ, проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, доктор біологічних наук, розповів про свого батька-повстанця, про його вплив на світогляд своїх синів, а також про історію написання та видання книги спогадів.

Наприкінці зустрічі Іван Миколайович Кліщ разом з викладачем кафедри внутрішньої медицини №2 ТНМУ Тарасом Бідованцем заспівали повстанські пісні, які нині актуальні, як і 80 років тому.

Відеозапис вечора пам’яті «Спогади повстанця» можна переглянути на каналі бібліотеки в Youtube https://www.youtube.com/channel/
UC9vBXf_TtaieMpv1F21ndjQ