Меню Закрити

У ТНМУ відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Хімія природних сполук»

27-28 жовтня 2022 року на базі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Хімія природних сполук». Конференція проведена в on-line режимі у конференц-залі ТНМУ з синхронною трансляцією на каналі YouTube, де відеозапис є доступним для перегляду. Для участі у конференції зареєструвалося понад 180 учасників, трансляцію переглянуло більше 600 учасників кожного дня.

У конференції взяли участь представники 37 різних організацій України, 13 – Польщі, 3 – Литви, 1 – Грузії, 3 – Азербайджану, 1 – Греції, 1 – Йорданії, серед яких 32 університети медичного і фармацевтичного профілю, 14 університетів немедичного профілю, 5 науково-дослідних інститутів НАН і НАМН України, науково-дослідні інститути Литви і Польщі, Національний ботанічний сад імені М.Гришка НАН України, Кременецький ботанічний сад, Дослідна станція лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААН, ТОВ «ОРГАНОСІН ЛТД» (м. Київ), науково-виробнича компанія «Екофарм». За матеріалами конференції видано збірник тез її учасників.

З вітальним словом від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди до учасників конференції звернувся проректор закладу вищої освіти з наукової роботи, професор Іван Кліщ, який підкреслив актуальність проведення цього форуму у такий складний для України час. Звертаючись до учасників конференції Іван Миколайович зазначив, що під час таких заходів науковці обмінюються досвідом, діляться своїми науковими здобутками. Він підкреслив важливість таких конференцій і побажав плідних дискусій, вагомих усім успіхів у майбутньому.

З вітальним словом перед учасниками конференції також виступив декан фармацевтичного факультету ТНМУ, доцент Дмитро Коробко.

Успішного проведення конференції побажали учасникам цього форуму завідувач кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою, професор Світлана Марчишин і завідувач кафедри фармакології з клінічною фармакологією, професор Олександра Олещук (співголови конференції).

Упродовж дводенної роботи конференції на пленарному та 2 секційних засіданнях було заслухано і обговорено 35 доповідей, які стосувалися різних аспектів вивчення складу, аналізу, фармакологічної та мікробіологічної активності субстанцій, одержаних з лікарських рослин, стандартизації лікарської рослинної сировини та створення, виробництва, стандартизації лікарських засобів на основі лікарської рослинної сировини, доклінічних досліджень лікарських засобів природного походження.

Під час конференції було проведено тренінг з оволодінням практичними навичками, на яких прочитали лекції провідні фахівці галузі фармації і фармакології України.

Доповідачами пленарних доповідей були професор Грицик А. Р. (Івано-Франківський національний медичний університет), професор Коновалова О. Ю. (ПВНЗ «Київський медичний університет»), професор Мінарченко В. М. (Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця), професор Хара М. Р. (ТНМУ), проф. Гарник Т. П. (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського), PhD, DSc Kinga Gawel (Medical University of Lublin) і професор Марчишин С. М. (ТНМУ).

Лекції на тренінгу з оволодінням практичними навичками були прочитані проф. Олещук О. М. (ТНМУ), проф. Зайченко Г. В. (Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця), проф. Посоховою К. А. (ТНМУ), доц. Матвєєвою О. В. (Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця).

Конференція дала можливість ознайомитися з напрацюваннями провідних науковців в галузі фармації України, Польщі, Литви, Грузії, Азербайджану та поділитися досвідом.

За результатами роботи конференції було прийнято рішення щодо необхідності об’єднання зусиль та налагодження співпраці фахівців різних фармацевтичних та медичних навчальних закладів України з метою комплексного дослідження лікарської рослинної сировини, створення на її основі нових оригінальних і ефективних вітчизняних лікарських засобів та впровадження отриманих результатів у практичну фармацію та медицину.

Повна версія конференції доступна за посиланнями: 27 жовтня – https://youtu.be/Akej22mt2fs; 28 жовтня – https://youtu.be/CvC2SNJPr4o