Меню Закрити

Перші двадцять фахівців медицини невідкладних станів з семи областей завершили курс симуляційних тренінгів

Перша група з 20 фахівців медицини невідкладних станів з семи областей України звершила етап навчання наживо у форматі симуляційних тренінгів курсу для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який організований МОЗ України за підтримки Світового банку як частина масштабного освітнього проєкту в системі екстреної медичної допомоги.

«Курс «Інструктор з надання догоспітальної допомоги» вже розпочала освоювати друга група з двадцяти слухачів. Упродовж п’яти місяців такі тренінги пройдуть загалом 100 майбутніх інструкторів, а наступним етапом буде онлайн-курс для всіх медичних працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф по всій Україні. Після цього розпочнуться практичні тренінги на базі навчально-тренувальних відділень цих центрів, які проводитимуть інструктори, підготовлені на першому етапі. Важливо, що початок їх роботи в новій ролі інструкторів супроводжуватимуть на місцях тренери, які розробили і впроваджують цей курс. Отже, навички надання догоспітальної допомоги загалом підвищать майже 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів по всій Україні», – повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

За форматом курсу загальна тривалість навчання становить 200 годин, упродовж яких поєднано лекції, семінари та практичні заняття з відпрацюванням практичних навичок та компетентностей у симуляційних завданнях.

Навчання спрямовані також на обов’язкове відпрацювання інструкторської майстерності у викладанні практичних навичок та в оцінці роботи лідера і команди (виїзної бригади) у симульованих клінічних сценаріях.

Перелік навичок, отриманих слухачами в процесі навчання, налічує 78 позицій, серед яких: як діяти з агресивними хворими з гострими психічними розладами, як проводити первинне і вторинне медичне сортування при наданні екстреної медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій з великою кількістю постраждалих, зокрема в умовах агресивної та стресової ситуації.

Перелік отриманих нових компетенцій складається з 36 пунктів, у тому числі – як проводити реанімаційні заходи в умовах обмеженого кадрового ресурсу.

На завершення курсу всі учасники склали підсумковий іспит. 70% мають високий результат, що дає їм право бути інструкторами з надання догоспітальної допомоги для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Решта слухачів матимуть змогу скласти іспит повторно протягом наступних двох місяців.

За результатами вихідного анкетування середня оцінка курсу учасниками за 10-бальною шкалою становить 8,89 балів. Середня оцінка рівня роботи інструкторів – 9,0 балів з 10-ти. Всі слухачі рекомендуватимуть цей курс колегам.

Курс організовано на базі центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені I.Горбачевського. Навчання проводять 9 високопрофесійних інструкторів, серед яких 7 фахівців є членами ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» та інструкторами Європейської Ради Реанімації (ERC).

Інформацію надала прес-служба МОЗ України.