Меню Закрити

Вертепне дійство і різдвяні колядки в ТНМУ

Колядування у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського традиційно відбувається цікаво і насичено. Два творчих колективи – хор ТНМУ і театральна студія «Арт-драма» – щороку готують програму колядок і вертепного дійства.

Цьогоріч творчі викладачі, аспіранти і студенти Тернопільського медуніверситету підтримали кількарічну традицію і подарували свято. В адміністративному корпусі нашого вишу 12 січня 2023 року пролунали відомі народні колядки та відбувся вертеп.

«Студенти розпочали навчання в серпні, тому вони раніше склали іспити і мають довші, ніж зазвичай, зимові канікули. Відповідно студентський склад театральної студії «Арт-драма» роз’їхався по домівках у різні міста нашої країни, але мені дуже хотілося зробити вертеп. Мою ідею підтримали учасники нашого хору і Творчого колективу ТНМУ. У попередні роки арт-драмівці робили театралізовану вертепну постановку. Цього разу ми прагнули відтворити автентичну традицію колядування з вертепом, як це насправді було колись у наших містах і селах. Підготовку ми розпочали ще в грудні минулого року. Саме тоді ми написали сценарій і розподілили ролі. Вважаю, що наш експеримент вдався – і в результаті ми отримали загально університетську вертепну групу, яка об’єднала зусилля кількох творчих колективів ТНМУ», – розповіла керівник театральної студії «Арт-драма» і аспірантка Мар’яна Варварук.

Професор кафедри медичної біохімії Ольга Яремчук, яка була першим керівником центру виховної роботи і культурного розвитку ТНМУ та сприяла становленню театральної студії і багатьох творчих формацій в нашому університеті, подякувала колядникам за те, що вони продовжують займатися творчістю, організовують мистецькі заходи і у важкий для нашої країни час дарують хвилини радості і надії.

Ректор університету, професор Михайло Корда зазначив, що збереження традицій і звичаїв допомагає українцям залишатися самобутньою нацією з неймовірною стійкістю і волею до свободи. Він додав, що це допомагає вистояти нам у найважчих ситуаціях, зокрема у сучасній повномасштабній війні, в якій ми обов’язково здобудемо перемогу. «Ви гідно виконуєте важливі завдання щодо плекання нашого культурного спадку. Ми всі щиро дякуємо вам, що, незважаючи ні на що, ви несете радість людям, даруєте прекрасне мистецтво. Адміністрація університету підтримувала і підтримуватиме надалі всі ваші ідеї і діяльність. Бажаю вам подальшого розвитку, реалізації творчих задумів і планів», – додав Михайло Михайлович.

Слова подяки учасники хору і вертепу отримали і від голови профкому ТНМУ – професора Петра Лихацького.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.