Меню Закрити

Кафедра психіатрії, наркології та медичної наркології організувала день боротьби з фобіями

17 лютого 2023 року кафедра психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету організувала захід для боротьби з фобіями. Протягом зустрічі викладачі та студенти поспілкувалися з представниками ініціативи Mak Reptiles Family, які займаються розведенням змій, павуків та інших екзотичних тварин.

Mak Reptiles Family – це сім’я, у складі чоловіка Максима, дружини Вікторії, доньки Каріни (13 років) та сина Леона (5 років), які протягом останніх п’яти років займаються даною справою. Родина утримує близько 25 змій та численну кількість павуків і ящірок. Усі плазуни ручні, оскільки змалку проходять звикання до дитячих рук.

Під час заходу Mak Reptiles Family провели для присутніх офідіотерапію, яка включає в себе використання змій для лікування різних станів, може допомогти людям з психоемоційними проблемами, такими як депресія, тривожність та посттравматичний стресовий розлад. У даній терапії, якщо клієнт згоден, йому може бути запропонована процедура, яка включає у себе взаємодію зі зміями.

Наприклад, деякі види офідіотерапії включають у себе “терапевтичний контакт” зі зміями, коли пацієнт може тримати змію в руках, лагідно змінювати її положення та дотикатися до неї. Це може допомогти пацієнту зняти тривогу, підвищити настрій, поліпшити самопочуття та знизити рівень стресу.

Також цікавою інформацією про страх та фобії поділилися студенти кураторської 490 групи Анна Рацун та Богдан Присяжнюк.

Протягом доповіді студенти зазначили, що  страх – це нормальна фізіологічна реакція людського організму. Немає людей, які б ніколи нічого не боялися. Але, якщо страх виникає постійно у певних місцях чи ситуаціях, викликає серйозні життєві труднощі і заважає пристосувати до життя – це може бути фобією, яку неможливо контролювати. Такий стан стійкий, не пропорційний до реальної загрози.

Наприклад, страх плазунів. Людина розуміє, що боятися, наприклад, вужа, немає підстав. Але скільки не повторюй, що він ніяк не зашкодить, це не допоможе не боятися. 

Самостійно побороти фобію майже нереально. Адже переважно люди, що мають сильний страх, уникають контактів з його джерелами. Лікувати фобію може тільки спеціаліст. На сучасному етапі розвитку психотерапії найдієвішими методами подолання фобій володіють спеціалісти когнітивно-поведінкового напрямку.

Під час доповіді студенти також розповіли про те, як поводитись, якщо у ваших близьких людей є фобії. По-перше, не висміювати. Бо люди самі розуміють інколи абсурдність своїх страхів, але зробити із цим вони нічого не можуть. По-друге, не підтримувати фобію. Не допомагати облаштовувати надто комфортне життя і уникати контакту зі страхом. По-третє, підтримувати бажання звернутись до спеціаліста. Бо всі ми маємо право на повноцінне і щасливе життя без страхів і фобій.