Меню Закрити

Науковці ТНМУ ознайомили лікарів Тернополя з епідеміологічними аспектами Лайм-бореліозу

7 березня 2023 року у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги відбулась зустріч проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора Степана Запорожана, академіка НАМН України, завідувача кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Михайла Андрейчина та професора кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марії Шкільної з керівництвом і медичним персоналом Тернопільської міської клінічної лікарні швидкої допомоги.


Було обговорено стан захворюваності на кліщові інфекції в світі, Європі, Україні та Тернопільській області зокрема, а також важливу роль обізнаності медичних працівників щодо діагностики, лікування і профілактики цих хвороб.

Михайло Андрейчин прочитав лекцію для лікарів мед закладу і повідомив, що Лайм-бореліоз в Україні офіційно віднесено до групи особливо небезпечних інфекційних хвороб, офіційну реєстрацію якого розпочато у 2000 році. Кількість зареєстрованих хворих в Україні зросла: з 58 – у 2000 до 5418 – у 2019 році. 2019 року інцидентність ЛБ склала 10,62 на 100 тисяч населення порівняно з 7,96 у 2015 році. Завідувач кафедри детально ознайомив присутніх з результатами співпраці працівників кафедри університету з науковцями Державної вищої школи імені Папи Іоанна-Павла ІІ (Бяла Подляска, Польща) і лабораторій «IGeneX Inc.» та «ID-FISH Technology» (Мілпітас, Каліфорнія, США), а також презентував дві книги – монографію «Лайм-бореліоз» та навчальний посібник «Емерджентні інфекції», які стануть корисними для лікарів у повсякденній практиці.


Професор Марія Шкільна виступила з ґрунтовною доповіддю про Лайм-бореліоз, у якій розповіла про епідеміологічні аспекти цієї кліщової інфекції, детально описала клінічні прояви хвороби на ранній та пізній стадіях недуги, ознайомила присутніх з сучасними методами діагностики Лайм-бореліозу, а також можливостями їх використання у «Центрі з вивчення інфекцій, що передаються кліщами», що функціонує при Тернопільському національному медичному університеті. Доповідач наголосила на методах специфічної і неспецифічної профілактики кліщових інфекцій.


Інформацію надала професор Марія Шкільна.
Світлини Миколи Василечка.