Меню Закрити

Студенти ТНМУ вшанували Тараса Шевченка

Тарас Шевченко – це уособлення душі нашого народу, а його мудрість завжди посеред нас. З нагоди Шевченківських днів студенти Тернопільського національного медичного університету 9 березня 2023 року організували творчий вечір.

Пісню «Думи, мої думи» виконали Ліна Сорока та Анастасія Слободян. Вірш «Мені однаково чи буду…» декламувала Софія Марущак.

Квартет у складі Катерини Біяк, Вікторії Лисецької, Тетяни Шевчук та Марти Струк ніжно і душевно виконав народну пісню «Летіла зозуля».

Уривок з поеми «Сова» у виконанні Мар’яни Дзюбук прозвучав цього дня емоційно.

У пісні  «Кохайтеся чорнобриві», яку виконала Софія Трещук, відображені глибина й біль українського народу, який стільки часу страждав від Московії.

У важкі періоди Тарас Шевченко завжди писав, рятуючи себе поезією. За написання поеми «Сон», яка є ліричним памфлетом і соціальною сатирою, поета було засуджено. Проте, не зважаючи на ув’язнення, він створив відомий цикл поезій «В казематі». Керівник театральної студії «Арт-драма» Мар’яна Варварук прочитала уривок поеми «Сон» під час творчого вечора.

Славний син українського народу й сьогодні, як живий, говорить зі своїми наступниками. Він закликає українців до боротьби за волю та кращу долю. Пісню «Не журися, Україно» виконали Катерина Біяк, Вікторія Лисецька, Тетяна Шевчук та Марта Струк.

Вірш «Доля» продекламував Олег Гопко.

Малий Тарас йшов шукати тих стовпів, що підпирають небо. Не дійшов… його втомленого посадили на воза і повезли далеко від рідної домівки. І мабуть, ще тоді впала в серце Тарасове зірка, що запалила його любов’ю до поневоленого люду, до України. Для глядачів в залі прозвучала пісня «Зоре моя вечірняя» у виконанні Анастасії Слободян.

Постановку народного танцю гопак продемонстрували представники танцювального колективу Тернопільського національного медичного університету.

Сьогодні по-новому розкриваємо й трактуємо творчість Тараса Шевченка. Його вірші додають духу нашим воїнам, віри в Україну та силу українському народу. Прикладом є пісня «Тополя», яку виконали Софія Трещук і Олег Гопко.

Для того, щоб кожен з нас пізнав Україну, нам потрібен саме «Кобзар». Магія Шевченкового слова незбагненна. Його сила є могутньою, глибинною й надзвичайно актуальною й в наш час. Це відображено в творі «І Архімед, і Галілей», який продекламував Михайло Корх.

Зі слів «Реве та стогне Дніпр широкий» з поеми «Причина» розпочинається «Кобзар» великого Тараса. Ці рядки стали відомою народною піснею і символом України, її другим гімном. Цей пісенний твір виконав хор ТНМУ.