Меню Закрити

ТНМУ посів перше місце серед українських вишів у світовому рейтингу SCImago Institutions Rankings

У новій редакції рейтингу світового рейтингу академічних і науково-дослідних установ SCImago Institutions Rankings (SIR) у 2023 році Тернопільський національний медичний університет посів перше місце серед 44 закладів вищої освіти в Україні (https://www.scimagoir.com/rankings.php?sector=Higher+educ.&country=UKR). Нагадаємо, що в 2021 році наш виш мав другу позицію серед медичних вишів України та чотирнадцяте місце серед українських ЗВО. Упродовж двох років ТНМУ зробив значний прогрес у своїй діяльності в науковій галузі та освітньому процесі.

Нагадаємо, що SCImago Institutions Rankings (SIR) є глобальним рейтингом наукових установ, який публікується з 2009 року дослідницькою групою SCImago, до складу якої входить низка університетів і дослідницьких установ Іспанії. Рейтинг поділений на п’ять секторів: уряд, охорона здоров’я, вища освіта, приватний та інші.

Рейтингову позицію закладу вищої освіти чи науково-дослідної установи визначають виключно на основі публікацій у виданнях, що індексуються у базі даних наукового контенту Scopus.

SCImago (SIR) – наукометричний рейтинг, що базується на трьох різних наборах показників.  Вони ґрунтуються на результатах досліджень, інновацій та суспільному впливі, який вимірюється за допомогою активності університетів у мережі.

SCImago SIR оцінює наукові організації за 17 індикаторами, який поєднує в собі три групи показників, які базуються на дослідницькій діяльності, інноваційних заходах і громадському впливу.

Складові оцінювання дослідницької діяльності:

Normalized Impact – індикатор показує цитованість організації відносно середнього світового значення. Excellence with Leadership – частка публікацій, в яких автор ЗВО є першим автором в списку авторів. Output – кількість публікацій, індексованих в Scopus. Scientific Leadership – кількість публікацій, в яких відповідний автор належить до ЗВО. Not Own Journals – кількість публікацій науковців університету не у власних журналах. Own Journals – кількість журналів, виданих установою (видавничі послуги). Excellence – індикатор визначає частку публікацій організації, які входять в топ 10% найбільш цитованих публікацій за відповідними предметними галузями. High Quality Publications – частка журналів, опублікованих в першому квартилі (топ 25%) за відповідними предметними галузями. International Collaboration – частка публікацій у співавторстві з закордонними організаціями. Open Access – відсоток документів, опублікованих у журналах відкритого доступу або індексованих у базі даних Unpaywall. Scientific Talent Pool – загальна кількість різних авторів з установи в загальному обсязі публікації цього закладу протягом певного періоду часу.

Складові оцінювання інноваційних заходів:

Innovative Knowledge – кількість наукових публікацій з установи, цитованих в патентах. Technological Impact – відсоток наукових публікацій, наведених у патентах. Patents – кількість патентних заявок.

Складові оцінювання громадському впливу:

Altmetrics – індикатор альтметрії розрахований на 10% документів установ (кращі документи щодо нормованої вартості впливу). Цей індикатор має дві складові: PlumX Metrics – кількість документів, які мають більше, ніж одну згадку в PlumX Metrics (https://plumanalytics.com). До уваги беруться згадки в Twitter, Facebook, блогах, новинах і коментарях (Reddit, Slideshare, Vimeo або YouTube); Mendeley – кількість документів, у яких більше одного читача у Mendeley (https://www.mendeley.com).

Inbound Links – кількість мереж (підмереж), з яких надходять вхідні посилання на веб-сайт установи.

Web size – кількість сторінок, пов’язаних з URL-адресою установи відповідно до Google (https://www.google.com).

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.