Меню Закрити

Віртуальна мандрівка «Львіщина – перлина Західної України»

23 березня 2023 року на кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки з ініціативи завідувача кафедри професора Степана Несторовича Вадзюка успішно відбулась чергова віртуальна мандрівка місцями походження студентів кураторських груп. Цього разу в центрі уваги була Львівщина.

Студентки ММ-214 Врецьона Софія та Анастасія Дячишин (куратор ас. ГорбаньЛ.І.) представили цікаву й важливу розповідь «Львів. Історична довідка та сучасність». Місто, яке було столицею Галицько-Волинського князівства, має давню і складну історію.

Тут було споруджено перший в Європі залізобетонний міст, а також у Львові почали використовувати гас і гасову лампу.

Львів пережив часи окупації радянськими силами, страждав від німецького терору, що і стало приводом до створення УПА і активної діяльності генерала Романа Шухевича.

Наприкінці 1998 року Львів став частиною Світової Спадщини ЮНЕСКО, і надзвичайно велика кількість архітектурних пам’яток визнана не лише історичними памятками, а й справжніми шедеврами світової культури та національного значення. Серед них – Собор святого Юра, площа Ринок, церква святих апостолів Петра і Павла, Домініканський собор, церква святих Ольги і Єлизавети, Львівська опера, приміщення Львіського вокзалу.

А от з початком повномасштабного вторгненння агресора Львів став спражнім містом-укриттям, центром волонтерства і осередком віськової медицини.

Студент ММ-214 Федак Максим підготував розповідь «Стрий, яке було засноване ще у XIV столітті. Мусто було осередком значної національно-визвольного руху ОУН-УПА, а в умовах ниніщньої національно-визвольної боротьби.

Студентка ММ-285 Дубина Наталія ознайомила присутніх із визначними місцями Бродівщи. Місто лежить в історчиних межах Галичини, Волині та Поділля, а перші письмові згадки про місто з’являються в документах Володимира Мономаха «Повчанні дітям».

Цікавою є також історія міста, а згадки про нього на папері залишили такі відомі письменники, як Іван Франко, Оноре де Бальзак та Йозеф Рот.

У пам’яті українського народу назавжди повинні залиши тись імена загиблих героїв, серед яких Олександр Мариняк, Богдан Лещишин, Леонід Околіта…

Студентка ММ-215 Шепетяк Діана «Рекреаційні можливості та туристичні маршрути Львівщини». Прозвучали цікаві розповіді про Моршин з його цілющими мінеральними джерелами, місто Трускавець (музей Біляса, оздоровчий центр та дельфінарій, парк «Адамівка», а також цікаві історично-туристичні знахідки, такі як Скелі Довбуша, фортеця Тустань), Східницю.

          Ще одним цікавим місцем Львівщини є село Нагуєвичі, яке ще називають містом Івана Франка – тут же функціонує музей його пам’яті.

На завершення виступив завідувач кафедри, згадавши про видатних постатей Дрогобиччини. Зокрема, перші думки про будову сонячної системи теж полинули з Дрогобича, адже Юрій Котермак – перший українець, який став доктором медицини. Він висловлював новітні прогресивні думки, які згодом були підхоплені Максом Коперником. Наголосив, аби студенти та викладачі пам’ятали видатних українців, що творили історію України в часи бездержавності, її культуру та науку.